Naar de inhoud

Tesla en ZEP introduceren zonneceldakpannen

Tesla introduceerde 31 oktober met veel bombarie dakpannen met geïntegreerde dakpannen. Hoewel Tesla ons wil doen geloven dat het hier een baanbrekende uitvinding betreft, produceert het Nederlandse bedrijf ZEP al langere tijd zonnedakpannen. Op 7 oktober was de onthulling van ‘De Priesnitzhoeve’. Dit is het eerste rijksbeschermde dorpsgezicht in Nederland dat zonne-energie opwekt.

Tesla

Het geheim achter het ‘onzichtbare’ geïntegreerde zonnepaneel is een speciale coating. Kijk je recht op het oppervlak dan zie je het zonnepaneel door het transparante oppervlak. Zodra je echter onder een hoek kijkt, lijkt de dakpan niet meer transparant. Tesla-ceo Elon Musk beschreef het als een luxaflex-effect, waardoor de dakpan meer of minder transparant wordt afhankelijk van de hoek waaronder je naar het oppervlak kijkt.

Het eindresultaat is een dakpan die het zonlicht schijnend van boven doorlaat, maar vanaf de straat gezien nontransparant oogt. De zonnepaneel-dakpannen zijn tegels gemaakt van kwarts en zouden volgens Musk een vrijwel oneindige levensduur hebben en vallen kunnen overleven.

De dakpan is te integreren met de Tesla Powerwall, de thuisbatterij die stroom opslaat van zonnepanelen. Tesla ontwikkelde de dakpan samen met SolarCity. Uiteindelijk zullen de zonnedakpannen beschikbaar zijn in vier verschillende kleuren, zodat de zonnepanelen bij de kleur van elk huis passen. Een prijs voor de zonnedakpannen is nog niet bekend.

ZEP

‘De Priesnitzhoeve’ is het eerste rijksbeschermde dorpsgezicht in Nederland dat zonne-energie opwekt. Dat is bereikt door het gebruik van zonnedakpannen. Tijdens de onthulling werd ook een rode zonneceldakpan geïntroduceerd. Deze ontwikkeling maakt het mogelijk om ook de monumenten en panden binnen de rijksbeschermde gebieden te verduurzamen…