Van de redactie
De redactie heeft helaas afscheid moeten nemen van Aad Bezemer. Hij gaat genieten van zijn pensioen. Altijd een moment om terug te kijken. Dat geldt zeker voor het werkzame verleden van Aad. Hij heeft bij het ministerie van Milieu een grote rol gespeeld bij de verandering van het luchtkwaliteitsbeleid. Toen Aad overstapte van het onderwerp geluid (wettelijk rekenvoorschrift) en dossier lucht oppakte, waren de omstandigheden licht chaotisch. Grote infra- en bouwprojecten konden niet doorgaan vanwege de Europese luchtkwaliteitseisen. Afhankelijk van welk adviesbureau je inhuurde, het soort metingen dat je deed, of de keuze van het rekenmodel, kreeg je andere concentraties om aan de normen te toetsen. Aad was de spil achter de introductie van standaard meet- en rekenmethodes, later door-getrokken naar het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit NSL. Liever consequent fout rekenen dan telkens wisselende ‘goede’ getallen, was het motto. De praktijk van het luchtbeleid ziet er nu anders uit dan rond de eeuwwisseling. Aad had daarin een zeer grote bijdrage, al was het voor het grote publiek niet zichtbaar.
De vacante plaats in de redactie wordt ingevuld door Margreet van Zanten van het RIVM: welkom.
In dit nummer van LUCHT veel aandacht voor metingen. Langs drukke wegen is de luchtkwaliteit vaak slecht. Wat betekent dat voor de automobilist? Is de lucht in de auto schoner of vuiler dan de buitenlucht? Ernie Weijers en zijn collega’s van het ECN zochten het uit en hebben ook gemeten wat de effecten van het ventilatiesysteem zijn.
Met Cabauw, gelegen midden in het Groene Hart, heeft Nederland een internationaal vooraanstaande meetlocatie voor luchtkwaliteit…