Vastgoed: bedrijfsmiddel of voorraad?
Vastgoed kan zowel kwalificeren als een bedrijfsmiddel of als voorraad. Het onderscheid heeft onder andere gevolgen voor toepassing van de herinvesteringsreserve (HIR). De HIR kan namelijk uitsluitend worden toegepast op bedrijfsmiddelen.
Bedrijfsmiddel versus voorraad
Een pand kwalificeert als bedrijfsmiddel als deze voor het drijven van een onderneming wordt gebruikt. Is een pand aangekocht louter met het oog op de verkoop, dan maakt het pand deel uit van de voorraad.
Voorraad
Een vastgoedexploitant heeft een aantal oude woningen gekocht. Deze renoveert hij met als uiteindelijke bedoeling de woningen met winst te verkopen. De panden zijn aangeschaft met de intentie tot verkoop. De woningen zijn dus voorraad. De vastgoedexploitant kan niet op de woningen afschrijven. Behaalt hij een boekwinst bij verkoop, dan kan hij hiervoor evenmin een herinvesteringsreserve vormen.
Etikettering Voor de kwalificatie bedrijfsmiddel is overigens niet noodzakelijk dat het gebruik van het pand ligt in de lijn van de normale bedrijfsuitoefening. Bij IB-ondernemers verdienen de vermogensetiketteringsregels dan wel bijzondere aandacht. Een pand dat geen functie vervult binnen de onderneming, moet namelijk in de meeste gevallen tot het verplichte privévermogen (box 3) worden gerekend. Er is dan geen sprake van een bedrijfsmiddel.
IB-ondernemer
Een rijwielhandelaar heeft een nieuw bedrijfspand verworven. Het voormalige bedrijfspand gaat hij verhuren. De verhuur van het oude bedrijfspand heeft niets van doen met de bedrijfsuitoefening, de verkoop van rijwielen. Onder de gegeven omstandigheden is het de ondernemer toch toegestaan het pand tot het ondernemingsvermogen te rekenen. Het voormalige bedrijfspand kwalificeert dus nog als bedrijfsmiddel.
Kwalificatie van een pand
In een zaak die op 7 april 2017 speelde voor de…