Vastgoedmarktnieuws


Dit hoofdstuk omvat een bloemlezing van (markt)ontwikkelingen die zich hebben aangediend en die van invloed zijn op de vastgoedmarkt in 2011. Dit artikel is tot stand gekomen door inbreng van Eric Annaert, Dirk Bakker, Martijn Kramer, Paul Nelisse, Emile Poort en Jaap van Rhijn van Colliers International.

Algemeen

De vastgoedmarkt is naarstig op zoek naar nieuwe verhoudingen. Zo is bij veel partijen ‘het geld op’ en er is aan de andere kant veel geld op zoek naar een voor inflatie veilige belegging, zoals vastgoed. Was het hebben van een grondpositie voorheen van groot strategisch belang voor een ontwikkelaar dan heeft dat nu het karakter gekregen van een molensteen om de nek van diezelfde ontwikkelaar als deze grondpositie gefinancierd is. Was PR & Marketing vroeger key voor het succes van het bedrijf en de projecten, nu doen diezelfde reclame uitingen makkelijk verdacht aan en wil men weer overtuigd worden door vakinhoud en hoe het echt zit. Dat er structureel te veel vierkante meters vastgoed zijn is al jaren bekend. Dat wil niet zeggen dat er geen krapte kan zijn in lokale vastgoedmarkten. Zo is het voor gebruikers die ook eigenaar willen zijn lastig om de geschikte locatie te vinden. Was tot voor kort de projectontwikkelaar leading, nu is dat de gebruiker geworden. Deze grootschalige heroriëntatie binnen het vastgoed brengt met zich mee dat rollen van partijen nog verder zullen veranderen.

Zo zal vastgoedkennis bij banken eerder ingezet worden voor herfinancieringen en het oplossen van vraagstukken bij de afdeling Recovery dan bij het verstrekken van nieuwe kredieten, omdat de komende tijd veel financieringen zullen aflopen. Gelukkig slagen banken en eigenaren er in…

Verder lezen
Terug naar overzicht