Naar de inhoud

Verontwaardiging om nieuwe vervuiling Akzo in bodem Hengelo

Een lekkage van ‘slurrie’ op korte afstand van de eigen zoutfabriek roept opnieuw de vraag op: hoe veilig werkt het Hengelose bedrijf? Kamerleden willen opheldering.

Weer is het mis met een ondergrondse transportleiding van AkzoNobel. Op nog geen driehonderd meter van de zoutfabriek in Hengelo is 250 kubieke meter van een mengsel van kalk, gips en pekel in de grond en een sloot terecht gekomen. Het verontreinigde terrein is afgezet met rood-witte linten. Daarachter belaadt een graafmachine vrachtwagens om de vervuilde grond af te voeren. Een tankwagen staat klaar om het vieze water op te pompen.

De verontwaardiging over de hernieuwde, forse lekkage is groot bij de Tweede Kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt (beiden CDA). Ze hebben gisteren minister Henk Kamp van Economische Zaken schriftelijk om opheldering gevraagd. “AkzoNobel staat al tien maanden onder verscherpt toezicht van het Staatstoezicht op de Mijnen, maar lekkages blijven ontstaan,” stelt Omtzigt in een toelichting vast. “Deze lekkage is heel groot en zelfs naast het eigen terrein. Hoe kan het zelfs daar misgaan? Het lijkt er op dat het bedrijf het veiligheidssysteem nog steeds niet op orde heeft.”

De lekkage die zondag werd gemeld door AkzoNobel is direct naast de bovengrondse pijpleiding waarmee stoom vanaf Twence naar de zoutfabriek wordt geloodst, op een terrein tussen de Rougoorweg en de Boortorenweg. In dat gebied waren eerder al lekke leidingen, waardoor bomen en struiken zoutschade opliepen.

Reactie AkzoNobel

De woordvoerder van AkzoNobel benadrukte gistermiddag dat de lekkage niet is ontstaan in een boring maar in een horizontale transportleiding. “Daarmee wordt slurrie, een mengsel van pekel, gips en kalk, van…