Naar de inhoud

Waar komt de luchtvervuiling in China vandaan?

Nederlandse en Chinese onderzoekers werken samen om beter inzicht te krijgen in de herkomst van de luchtverontreiniging in China

Inleiding

Volgens een rapport van de WHO in 2014 sterven er jaarlijks 3,7 miljoen mensen vroegtijdig als gevolg van luchtverontreiniging buitenshuis. Het grootste gedeelte hiervan vindt plaats in Zuidoost-Azië als gevolg van blootstelling aan fijnstof. Als gevolg van de snelle economische groei en hogere levenstandaarden in vooral China blijft het aantal vroegtijdige sterfgevallen stijgen. Om beleidsmakers te ondersteunen is het daarom belangrijk een up-to-date beeld te hebben van de luchtkwaliteit in het land. Kennis van de emissiebronnen die het meest bijdragen aan de luchtvervuiling en vooral de blootstelling van de bevolking is eveneens essentieel.

MarcoPolo-project

Twee EU-projecten, MarcoPolo en Panda, met Europese en Chinese partners werken aan moderne luchtkwaliteitinformatie. Het Panda-project richt zich vooral op het opzetten van een operationele verwachting voor de komende drie dagen van de luchtkwaliteit in China. Hierbij wordt gebruikgemaakt van numerieke modellen en real-timemetingen. Binnen het MarcoPolo-project wordt daarnaast gewerkt aan het creëren van een up-to-date emissiedatabase voor China door combinatie van satellietmetingen met modellen en informatie vanaf de grond. Brontoekenning bij hoge fijnstofconcentraties is een ander doel.

OMINO2EMISSIENOX
Figuur 1: Jaargemiddelde OMI-NO2-kolom (links). NOx-emissies uit huishoudens voor januari 2014 (rechts). Schatting op basis van satellietdata gecombineerd met bottom-up inventaris. (Bron: KNMI.)

Namens Nederland participeren het KNMI (projectleider) en TNO in het MarcoPolo-project. Naast de coördinatie heeft het KNMI als voornaamste taak om bij…