Wanneer is er sprake van non-conformiteit?
Samenvatting
Bespreking van twee Rechtbankuitspraken rond de vraag wanneer er nu precies sprake is van non-conformiteit in de zin van art. 7:17 BW. Ingegaan wordt op de vraag of elk gebrek in de afgeleverde zaak nu leidt tot aansprakelijkheid van de verkoper, tenzij hij op dat gebrek gewezen heeft en of het daarbij nog verschil maakt of de verkoper het gebrek kende of niet.
Tekst
Telkens rijzen er weer problemen rond de vraag wanneer er nu precies sprake is van non-conformiteit in de zin van artikel 7:17 BW. Kort samengevat luidt de centrale vraag of elk gebrek in de afgeleverde zaak nu leidt tot aansprakelijkheid van de verkoper, tenzij hij op het gebrek gewezen heeft en of het daarbij nog verschil maakt of de verkoper het gebrek kende of niet.
Uitgangspunt hierbij vormt lid 2 van artikel 7:17 BW. Daarin leest men dat de afgeleverde zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt indien zij niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten. De koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor normaal gebruik ervan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoeft te betwijfelen alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien.
Twee uitspraken van de Rechtbanken Arnhem respectievelijk Utrecht verduidelijken de reikwijdte van voormelde bepaling. In het eerste geval ging het om de verkoop van een woonboot die achteraf diverse gebreken vertoonde, zoals op het gebied van de dakbedekking, keuken en een gaslek.
Interessant is de algemene overweging van de Rechtbank inzake de reikwijdte van artikel 7:17 BW:
'…