Naar de inhoud

Weinig animo voor monument MH17

Slechts enkele tientallen gemeenten hebben tot nu toe een financiële bijdrage toegezegd voor een nationaal monument voor de slachtoffers van de MH17-vliegtuigramp.

De Stichting Nationaal Monument MH17 stuurde deze zomer een verzoek aan de 10.000 grootste werkgevers, waaronder 370 van de 390 gemeenten, om 7,17 euro per medewerker te doneren. Dit richtbedrag verwijst naar 17 juli 2014, de dag van de ramp. Van die 370 gemeenten hebben er 35 een donatie overgemaakt. Dat is minder dan 10 procent.

Gemeenten hebben uiteenlopende redenen om niet bij te dragen. Zo laat Loppersum weten dat een nationaal monument niet ten goede komt aan de gemeente of haar inwoners en dat de aanvraag niet past in het kader van de subsidieverordening. Smallingerland volstaat met de mededeling dat ‘wij als gemeente geen geld geven aan goede doelen’ en Berg en Dal vindt dat een nationaal monument landelijk gefinancierd behoort te worden. Schouwen-Duiveland verleent geen subsidie aan activiteiten die niet specifiek in het belang van de gemeente zijn.

Medeleven

Achtkarspelen betaalt wel mee aan het monument, om zo medeleven te betuigen aan de nabestaanden. De ouders van een van de slachtoffers wonen in die gemeente. Ook ’s-Hertogenbosch doet mee. Acht van de 298 Nederlandse slachtoffers kwamen uit die stad. Harlingen stelt 1000 euro beschikbaar omdat de gemeente zich bij de ramp betrokken voelt en op deze manier graag wil bijdragen, liet het weten aan het Friesch Dagblad.

Het monument, een herinneringsbos van 298 bomen in Park Vijfhuizen-Schiphol, wordt op 17 juli 2017 geopend. Er is nog een financieel gat van bijna tweeënhalve ton; …