Uw bestelling

Een empathische wetgever
excl. btw € 42,60

Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis – Printing on demand

  • Online geen verzendkosten
  • Veilig betalen: factuur bij levering
  • 14 dagen retourrecht

Een empathische wetgever

G.J. Veerman

Een effectieve wetgever is een empathische wetgever. In dit boek wordt niet alleen verslag gedaan van een empirisch onderzoek, maar worden ook processen en mechanismen beschreven die zich bij de voorbereiding en de werking van wetten voordoen. Daarmee wordt een beeld geschetst van wetgeving en de mogelijkheden van wetgeving, en wordt duidelijk waarom politici en burgers zo dol zijn op regels, maar zij er tevens een hekel aan kunnen hebben.

  • Boek
  • 200 pagina's
  • Bestelcode 9789012392044
Omschrijving
Wetten werken echt. Dat is een van de conclusies uit dit onderzoek naar de werking van wetten. Met wetten wil de wetgever de samenleving in banen leiden en dat lukt dus voor een deel. Zelden helemaal, en gelukkig maar want dat zou ons weer ongerust moeten maken. Uit het onderzoek komt naar voren dat wetten heel behoorlijk worden nageleefd en dat hun doelen worden bereikt als mensen de wetgeving kennen en zij wetten kunnen en willen naleven; en het helpt als toezichthouders en handhavers gebruik maken van de bevoegdheden die zij hebben. Een effectieve wetgever biedt voor dat alles de middelen, en daartoe moet hij inzicht hebben in wat wetten voor burgers, bedrijven, uitvoerders en handhavers betekenen.
Een effectieve wetgever is een empathische wetgever. In dit boek wordt niet alleen verslag gedaan van een empirisch onderzoek (een meta-evaluatie van 74 wetsevaluaties), maar worden ook processen en mechanismen beschreven die zich bij de voorbereiding en de werking van wetten voordoen. Daarmee wordt een beeld geschetst van wetgeving en de mogelijkheden van wetgeving, en wordt duidelijk waarom politici en burgers zo dol zijn op regels, maar zij er tevens een hekel aan kunnen hebben.
Over de auteurs
Gert Jan Veerman, Robin Mulder en Elvira Meijsing vormden gezamenlijk het Clearing House voor Wetsevaluatie; zij werkten gedrieën aan de totstandkoming van deze studie. Gert Jan Veerman is met pensioen, en nog als honorair hoogleraar Wetgeving verbonden aan de Maastricht University; Robin Mulder is thans onderzoeker bij DUO en Elvira Meijsing is werkzaam bij de sector Wetgevingskwaliteitsbeleid van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
Product details
Bestelcode 9012392047
Productsoort Boek
Aantal pagina's 200
Bestelvorm Losse verkoop
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis – Printing on demand
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 823
Auteur(s) G.J. Veerman