Een sprong in de fiscale methodologie

Schrijven van papers en scripties

mr. L.J.A. Pieterse

Als de auteur van deze los getoonzette notities over het schrijven van papers en scripties zou worden gevraagd waarom zij zijn geschreven, zou hij waarschijnlijk beginnen bij de vreemde drang die iemand kan overvallen om iets te moeten scheppen in woorden.

 • Boek
 • 48 pagina's
 • Bestelcode 9789012389297
Omschrijving
Als de auteur van deze los getoonzette notities over het schrijven van papers en scripties zou worden gevraagd waarom zij zijn geschreven, zou hij waarschijnlijk beginnen bij de vreemde drang die iemand kan overvallen om iets te moeten scheppen in woorden.

In ieder geval zou hij melding maken van een bevriende Haagse uitgever die hem vroeg naar zijn ervaringen als begeleider van studenten die zich voor de taak gesteld zien een opstel over een fiscaal onderwerp te vervaardigen. Hij zou ook moeten vertellen over zijn afkeer van traditionele handleidingen en andere leidraden die studenten krijgen aangereikt. En dat hij een vrijere werkmethode voorstaat. Wat hij niet onvermeld zou laten, is dat hij met zijn aantekeningen over het doen van fiscaaljuridisch onderzoek, die Een sprong in de fiscale methodologie bevatten, studenten enkele gedachten wil aanreiken die behulpzaam kunnen zijn om met succes en op creatieve manier een wetenschappelijk verantwoorde verhandeling te schrijven.

Over het schrijven van papers en scripties
Zoals de auteur mr. L.J.A. Pieterse omschrijft in het voorwoord:

Wie fiscaal-juridisch onderzoek wil doen en de resultaten daarvan in een leesbaar ‘product’ wil neerleggen, doet er verstandig aan om (ook) na te denken over de methodologische principes die daarbij een rol spelen. Dat geldt zeker voor studenten die een paper of scriptie over een fiscaal onderwerp (moeten) schrijven.

Als het goed is, leidt die activiteit ertoe dat de essentie van het onderzochte – als waarheid, om hoog in te zetten – aan de oppervlakte wordt gebracht (...). Het onzichtbare wordt, via een bepaalde, al dan niet bewust aanvaarde, werkmethode, zichtbaar gemaakt, om het op een enigszins andere manier te formuleren. En dat is beslist een interessant proces te noemen. Het (schrijven) is een creatieve, maar deels ook esthetische aangelegenheid, al zou in deze tijd de indruk kunnen ontstaan dat elke formulering die meer is dan een ongestileerde boodschap als een hinderlijke belemmering van de ‘communicatie’ wordt ervaren.

In deze uitgave wordt daaraan aandacht besteed en worden enkele aspecten van fiscaal-wetenschappelijk onderzoek besproken. Dat gebeurt op een wat essayistische wijze. Enkele paragrafen zijn als ‘voorstudie’ geschreven en eerder gepubliceerd, en wel als column in het tijdschrift Forfaitair . Een sprong in de fiscale methodologie wil studenten – op geordende wijze – gedachten aanreiken die
behulpzaam kunnen zijn bij het schrijven van een paper of scriptie. Betrekkelijke details, zoals de wijze van citeren en dergelijke, blijven onbesproken. Ook bevat het geschrevene geen methodologische voorschriften, al was het maar omdat het soms goed is om tegen de regels in te gaan.

Inhoudsopgave
Voorwoord
 1. Inleiding
 2. Keuze van het onderwerp
 3. Probleemstelling als recept?
 4. Methode van onderzoek
 5. Denken over compositie
 6. Belang van documentatie
 7. Schrijven: stijl en taalgebruik
 8. Titel: monogram van de inhoud
 9. Capita selecta
 10. Tot besluit
 11. Literatuur
Over de auteur
Product details
Bestelcode 9789012389297
Productsoort Boek
Aantal pagina's 48
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel Schrijven van papers en scripties
Boeksoort S-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 826
Auteur(s) mr. L.J.A. Pieterse

Uw bestelling

Een sprong in de fiscale methodologie
excl. btw € 7,88 incl. btw € 8,59
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
 • Gratis verzending
 • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
 • 14 dagen retourrecht