Handboek Wetgeving Forensische psychiatrie

mw. mr. T.E. Stikker

Handboek wetgeving forensische psychiatrie bevat informatie voor professionals die te maken hebben met forensisch psychiatrische patiënten. Het handboek biedt praktische informatie over het strafrechtelijk proces van delict naar forensische psychiatrie en geeft inzicht in de interne en externe rechtspositie van alle soorten patiënten die in het forensisch psychiatrisch circuit voorkomen.

  • Boek
  • 354 pagina's
  • Bestelcode 9789012107365
Omschrijving
Handboek wetgeving forensische psychiatrie bevat informatie voor medewerkers van ggz-instellingen en tbs-klinieken, het OM, de rechterlijke macht, de advocatuur, de reclassering, Forensisch Psychiatrische Diensten, patiëntenvertrouwenspersonen en klachtencommissies, kortom voor professionals die te maken hebben met forensisch psychiatrische patiënten. Het handboek biedt praktische informatie over het strafrechtelijk proces van delict naar forensische psychiatrie, en geeft inzicht in de interne en externe rechtspositie van alle soorten patiënten die in het forensisch psychiatrisch circuit voorkomen.

Indeling
Het boek bestaat uit drie delen:

Deel A bevat informatie over het strafrechtelijk proces: hoe komt een persoon in de forensische psychiatrie terecht, welke straffen en maatregelen zijn mogelijk en in welke instellingen kan een persoon opgenomen worden? Drie belangrijke wetten worden samengevat en toegelicht: de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz), de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Beginselenwet verpleging ter beschikking gestelden (Bvt).

Deel B vormt het hart van het handboek, waarin de verschillende straf- en civielrechtelijke titels worden omschreven. Omwille van de gebruiksvriendelijkheid is ervoor gekozen zo min mogelijk verwijzingen op te nemen en van elke titel een afgerond, onafhankelijk bruikbaar geheel te maken. Elk onderdeel begint met de titel en de verblijfplaats van de patiënt. Per patiënt wordt aangegeven welke regels gelden met betrekking tot zijn bewegingsvrijheid, (dwang)behandeling, beperking van rechten, ongeoorloofde afwezigheid, verlof, ontslag en andere aspecten.

Deel C bevat enkele bijlagen behorend bij de voorgaande delen plus diverse schema’s en overzichten.

Auteur
Mr. Tineke E. Stikker is als jurist werkzaam bij GGZ Nederland. Bovendien is zij o.a. co-auteur van Vraagbaak Psychiatrie en recht en redactielid van Journaal Ggz en recht.
Product details
Bestelcode 9012107369
Productsoort Boek
Aantal pagina's 354
Bestelvorm Losse verkoop
Boeksoort W-boek
Prijs incl. BTW 74
Tekst Title Code 16
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis – Printing on demand
Beschikbaarheid Leverbaar
Beschikbaarheidcode
Handmatig N
Auteur(s) mw. mr. T.E. Stikker

Uw bestelling

Handboek Wetgeving Forensische psychiatrie
excl. btw € 69,81 incl. btw € 74,00
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis – Printing on demand
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht