Handleiding Islamitisch begraven

Editie 2007

LOB

Behalve de culturele en religieuze aspecten van het islamitisch begraven komen vooral de juridische, bestuurlijke en bedrijfsmatige aandachtspunten met betrekking tot inrichting en beheer van islamitische grafakkers aan de orde.

  • Boek
  • 80 pagina's
  • Bestelcode 9789012124447
Omschrijving
Handleiding Islamitisch Begraven
Ons land telt bijna een miljoen inwoners met een islamitische achtergrond. Bij overlijden kiezen nog veel moslims voor een begrafenis in het land van herkomst, maar naar verwachting zal dit snel veranderen. In deze LOB-handleiding wordt een beeld geschetst van de huidige ontwikkelingen inzake het islamitisch begraven. Wat zijn de verwachtingen en vooronderstellingen van alle betrokkenen? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Welke rechten en plichten spelen een rol? Wat is de taak van de begraafplaatsen en hun (gemeentelijke) bestuurders en wat kunnen moslims zelf doen? Hoeveel islamitische grafakkers zijn er al?

Wat kan ik van deze uitgave verwachten?
Behalve de culturele en religieuze aspecten van het islamitisch begraven komen vooral de juridische, bestuurlijke en bedrijfsmatige aandachtspunten met betrekking tot inrichting en beheer van islamitische grafakkers aan de orde.

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) is een vereniging voor houders van begraafplaatsen. Zowel gemeenten als particuliere en kerkelijke begraafplaatsen zijn lid en kunnen bij de LOB terecht voor informatie en advies over beheer, exploitatie en regelgeving.

Drs. Pauline Harmsen is consulent van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen. Daarnaast werkte ze als adviseur bij De Nieuwe Ooster in Amsterdam. In die functie was ze betrokken bij de totstandkoming van een gemeentelijke islamitische begraafvoorziening. Momenteel is ze verbonden aan de Essenhof in Dordrecht.

Voorwoord
“God schiep de mens en bepaalt het moment waarop wij zullen sterven. Sommigen gaan vroeg, voor anderen bepaalde God een zo lang leven, dat zij alles wat zij ooit wisten, niet meer zullen weten.” (Koran hoofdstuk 22: vers 5)

Al decennialang maken Nederlanders met een islamitische achtergrond deel uit van onze samenleving. Maar als het gaat om de voorzieningen die bij de islam als geloof horen – zoals de vele moskeeën in ons land – zijn islamitische begraafplaatsen lange tijd niet als noodzakelijke voorziening beschouwd. Veel Marokkanen en Turken kwamen met het idee dat zij slechts een aantal jaren hier zouden verblijven. En hoewel dat inmiddels achterhaald is, geven nog steeds veel ouderen aan dat zij willen terugkeren naar het land van herkomst om daar hun laatste jaren door te brengen en begraven te worden.

Mijn vader kwam in de jaren zestig vanuit Marokko naar Nederland en in onze gesprekken gaat het nooit over de locatie waar hij begraven zou willen worden. Dit is een vraag die door hem zonder twijfel beantwoord zal worden met Marokko. Zelf heb ik een duidelijke binding met Marokko, maar een evenzo sterke band met Nederland. Welke keuze ik zelf zou maken is een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is. Van groot belang is dat er een keuzemogelijkheid bestaat en dat er begraafvoorzieningen zijn voor moslims die in Nederland begraven willen worden. Daarnaast biedt, bijvoorbeeld voor ouders die een kind hebben verloren, een begrafenis in Nederland meer aanknopingspunten voor een betere rouwverwerking.

Uit mijn persoonlijke ervaring en uit mijn werkervaring weet ik dat bij veel moslims een vertekend beeld leeft als het gaat om de begraafplaatsen in Nederland. Een beeld dat voor 99 procent uit onbekendheid bestaat. De moslimgemeenschap heeft hier de verantwoordelijkheid om dit beeld te corrigeren. Tegelijkertijd kunnen de begraafplaatsen daarbij een rol spelen door het contact aan te gaan met een doelgroep waar ze zich voor willen inzetten.

Deze uitgave van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen geeft hieraan een belangrijke impuls. Aan de hand van concrete voorbeelden uit de praktijk wordt inzicht gegeven in een behoefte bij Nederlandse moslims die de komende jaren alleen maar kan en zal toenemen. Mijn advies aan de begraafplaatsen die zich bezighouden met het thema islamitisch begraven is om een dialoog aan te gaan met de moslimgemeenschap in hun directe omgeving. Door onderling uitleg te geven over elkaars standpunten,ideeën, wensen, mogelijkheden en onmogelijkheden biedt dat de kans om invulling te geven aan een voorzienig waar wij met
zijn allen recht op hebben, moslims of niet-moslims.

Moustapha Baba
partner intercultureel adviesbureau Mex-it
Product details
Bestelcode 9012124441
Productsoort Boek
Aantal pagina's 80
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel Editie 2007
Boeksoort W-boek
Prijs incl. BTW 50.72
Tekst Title Code 16
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis – Printing on demand
Beschikbaarheid Leverbaar
Beschikbaarheidcode
Handmatig N
Publicatiedatum 01-11-2007
NUR code 879
Auteur(s) LOB

Uw bestelling

Handleiding Islamitisch begraven
excl. btw € 47,85 incl. btw € 50,72
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis – Printing on demand
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht