Het begrip 'belang' in de Nederlandse belastingwetgeving Fiscaal Wetenschappelijke Reeks - Deel 22

dr. A. Rozendal

Het begrip ‘belang’ wordt in de Nederlandse belastingwetgeving onder meer gebruikt om een relatie tussen twee rechtssubjecten tot uitdrukking te brengen. Indien een relatie tussen twee subjecten als een belang wordt aangemerkt kan de aanwezigheid van het belang, afhankelijk van de omvang van het belang, bepaalde fiscale consequenties met zich brengen.

  • Boek
  • 384 pagina's
  • Bestelcode 9789012393898
Omschrijving
Het begrip ‘belang’ wordt in de Nederlandse belastingwetgeving onder meer gebruikt om een relatie tussen twee rechtssubjecten tot uitdrukking te brengen. Indien een relatie tussen twee subjecten als een belang wordt aangemerkt kan de aanwezigheid van het belang, afhankelijk van de omvang van het belang, bepaalde fiscale consequenties met zich brengen. De fiscale wetgever verbindt derhalve consequenties aan de aanwezigheid van een belang met een bepaalde omvang en normeert daarmee het gedrag van individuele belastingplichtigen ten aanzien van de wijze waarop deze relaties met andere subjecten aangaan.

Dit onderzoek richt zich op de vraag in hoeverre het begrip belang in de Nederlandse belastingwetgeving een geschikte norm is om in het concrete geval een relatie tussen rechtssubjecten tot uitdrukking te brengen, gelet op de functies van de wettelijke bepalingen waarin het begrip belang voorkomt. Hiertoe is getoetst of het begrip belang voldoet aan de criteria rechtszekerheid, uitvoerbaarheid, doeltreffendheid en proportionaliteit. Daarnaast is de wijze waarop relaties tussen rechtssubjecten in Europese fiscale regelgeving tot uitdrukking zijn gebracht vergeleken met het gebruik van het begrip belang in het Nederlandse belastingrecht. Het onderzoek heeft plaatsgevonden aan de hand van een drietal verschijningsvormen waarin het begrip belang zich manifesteert in de Nederlandse belastingwetgeving, te weten in het aanmerkelijk belangbegrip, het verbondenheidsbegrip en het zelfstandige begrip belang. Het onderzoek is afgesloten met aanbevelingen om de kwaliteit van begrip belang te verbeteren.


Aad Rozendal (1978) studeerde fiscale economie aan de Tilburg University. In 2006 behaalde hij de postdoctorale studie Europese Fiscale Studies (EFS) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was ruim tien jaar werkzaam bij PwC en hij is thans Hoofd Bureau Vaktechniek bij RSM Niehe Lancée Kooij. Tevens is hij als docent verbonden aan de leerstoelgroep belastingrecht van de Universiteit van Amsterdam en werkzaam bij het Amsterdam Center for Tax Law (ACTL). Daarnaast vervult hij diverse andere functies zoals docent bij de postdoctorale beroepsopleiding van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, redacteur van Fiscale Berichten voor het Notariaat en annotator voor diverse fiscale tijdschriften. Voorts is hij bewerker van de Nederlandse Documentatie voor Fiscaal Recht (NDFR), onderdelen Belastingen van rechtsverkeer en Vennootschapsbelasting.
Product details
Bestelcode 9789012393898
Productsoort Boek
Aantal pagina's 384
Bestelvorm Losse verkoop
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 826
Auteur(s) dr. A. Rozendal

Uw bestelling

Het begrip 'belang' in de Nederlandse belastingwetgeving Fiscaal Wetenschappelijke Reeks - Deel 22
excl. btw € 64,43 incl. btw € 70,23
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht