Het Lex certa-beginsel

Joost Nan

In dit boek komt het lex certa-beginsel aan bod. Het lex certa-beginsel is een subbeginsel van het legaliteitsbeginsel en houdt - kort gezegd - in dat voor burgers duidelijk dient te zijn welk handelen en nalaten leidt tot strafrechtelijke aansprakelijkheid, alsmede welke sancties daarop kunnen volgen.

  • Boek
  • 384 pagina's
  • Bestelcode 9789012385473
Omschrijving
In dit boek komt het lex certa-beginsel aan bod. Het lex certa-beginsel is een subbeginsel van het legaliteitsbeginsel en houdt – kort gezegd – in dat voor burgers duidelijk dient te zijn welk handelen en nalaten leidt tot strafrechtelijke aansprakelijkheid, alsmede welke sancties daarop kunnen volgen. Hoewel het boek ook als proefschrift werd verdedigd aan de Universiteit van Tilburg (met prof. Th.A. de Roos en prof. T. Kooijmans als promotoren), bevat het voldoende informatie voor de strafpraktijk van alledag.

Behandeld worden onder meer de oorsprong en juridische basis van het lex certa-beginsel, de waarde ervan in de (huidige) literatuur en rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Hoge Raad, alsmede de praktische uitwerking van het beginsel ten aanzien van de specifieke delicten belaging (art. 285b Sr) en gevaarlijk of hinderlijk gedrag in het verkeer (art. 5 WVW 1994). Daarbij wordt een rechtsvergelijking gemaakt met de Duitse en Engelse rechtsstelsels.

E-book
Een eBook Van deze uitgave is beschikbaar via bol.com

J.S. Nan is advocaat bij Gilhuis Advocaten te Dordrecht.
Product details
Bestelcode 9789012385473
Productsoort Boek
Aantal pagina's 384
Bestelvorm Losse verkoop
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 824
Auteur(s) Joost Nan

Uw bestelling

Het Lex certa-beginsel
excl. btw € 61,93 incl. btw € 67,50
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht