Integriteitsreeks deel 3: Bewustwording van Integriteit

Het derde deel uit de reeks Cahiers Integriteit geeft een leidraad voor de integriteitfunctionaris die werkzaam is in kleine of grote (overheids)organisaties. Het geeft handvatten voor een goede begeleiding van ethische vraagstukken waardoor de cultuur van morele leerprocessen in de organisatie wordt bevorderd.

  • Boek
  • 72 pagina's
  • Bestelcode 9789012122658
Omschrijving
Het derde deel uit de reeks Cahiers Integriteit geeft een leidraad voor de integriteitfunctionaris die werkzaam is in kleine of grote (overheids)organisaties.

Dit boek van de hand van de trainer Peter Pover benadert integriteit vanuit de trainings- en scholingspraktijk. Integriteit laat zich niet vangen in een onderzoekje hier, een ‘traininkje’ daar, een adviesje zus of een rapportje zo. Het ‘plukken’ van een Gedragscode of een Klokkenluiderregeling van internet leidt niet tot een integere organisatie. Zorg voor integriteit betekent serieuze constante en consistente aandacht voor de cultuur binnen de organisatie.

Het begeleiden van ethische vraagstukken in organisaties, bedrijven, instellingen, bestuurlijke en politieke instituties zou de cultuur van morele leerprocessen in de organisatie moeten bevorderen. Aan de basis van dit deel 3 van de serie Cahiers Integriteit ligt het door prof. dr. H. van Luijk (oud-hoogleraar Bedrijfsethiek Universiteit Nyenrode) ontwikkelde 7-stappenmodel waarmee dilemma’s benaderd kunnen worden. Het 7-stappenmodel is een uitgewerkt analysemodel dat als leidraad wordt gebruikt door de deelnemers om op een gestructureerde manier een dilemma te benaderen. De meerwaarde van deze aanpak wordt op verschillende wijzen duidelijk.

Allereerst worden basisinzichten over argumentatie processen aangewend om vorm te geven aan morele impulsen. Daarnaast leidt de aanpak tot vergroting van de morele competentie. Het legt de nadruk op het gezamenlijke beraad over morele zaken en de daarvoor vereiste bereidheid en bekwaamheid. Het richt zich op de relatie tussen de feitelijke verhoudingen op de werkplek en de mogelijkheid van morele discussies. Steeds blijkt dat het model deelnemers vat geeft op aanvankelijk zeer verwarrende en ondoorzichtige situaties. Een bijkomend effect van de vergroting van de competentie is dat het morele zelfvertrouwen aanzienlijk toeneemt. Peter Pover neemt geen blad voor de mond en behandelt zijn ervaring openhartig, soms een tikkeltje eigenzinnig.

Cahiers Integriteit
Bewustwording integriteit: wat te doen?
maakt deel uit van de serie Cahiers Integriteit.
De serie behandeld ethische vraagstukken in organisaties, bedrijven en instellingen die er op gericht te zijn de cultuur van morele leerprocessen in de organisatie te bevorderen.

Reeds verschenen:

U kun ook kiezen voor een abonnement en ontvang 15% korting.
Product details
Bestelcode 9012122651
Productsoort Boek
Aantal pagina's 72
Bestelvorm Losse verkoop
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis – Printing on demand
Beschikbaarheid Leverbaar
Publicatiedatum 15-05-2008

Uw bestelling

Integriteitsreeks deel 3: Bewustwording van Integriteit
excl. btw € 20,80 incl. btw € 22,05
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis – Printing on demand
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht