ITeR 80: Gegevensverwerking in het kader van de opsporing

ITeR 80

Ruben Sietsma

Gegevensverwerking is voor de (justitiële) politietaak van essentieel belang. Informatiegaring richt zich in toenemende mate op elektronische gegevensverzamelingen, hetgeen de mogelijkheid biedt informatie sneller en efficiënter te verwerken dan voorheen het geval was

  • Boek
  • 468 pagina's
  • Bestelcode 9789012118262
Omschrijving
Elektronische gegevensverzamelingen spelen een steeds belangrijkere rol in het recht
Gegevensverwerking is voor de (justitiële) politietaak van essentieel belang. Informatiegaring richt zich in toenemende mate op elektronische gegevensverzamelingen, hetgeen de mogelijkheid biedt informatie sneller en efficiënter te verwerken dan voorheen het geval was. Het huidige kabinetsbeleid heeft geresulteerd in een toename van de mogelijkheden en bevoegdheden inzake gegevensverwerking door opsporingsinstanties en veiligheidsdiensten, teneinde in een veranderende maatschappij hun werk te kunnen blijven doen. Hierbij speelt de toepassing van geavanceerde hulpmiddelen als datamining een steeds belangrijker rol.

Vraagstuk: Hoever ga je bij de verzameling van gegevens van burgers?
In het kader van de bestrijding van terroristische acties lijken nauwelijks nog beperkingen te gelden voor het verwerken van informatie over personen, verdacht dan wel onverdacht. Het is de vraag in hoeverre dergelijke ruime mogelijkheden tot de verwerking van informatie en daarmee mogelijk gepaard gaande inbreuken op de privacy wenselijk en toelaatbaar zijn. De maatschappelijke ontwikkelingen nopen de wetgever tot het vinden van een balans tussen het effectief waarborgen van de veiligheid van de burger enerzijds en de bescherming van de privacy van diezelfde burger anderzijds.

Dit onderzoek als deel in de ITER-reeks beoogt duidelijkheid te scheppen omtrent de mogelijkheden en onmogelijkheden van de verwerking van gegevens in het kader van de opsporingstaak.
Daartoe is onder meer voor het gebruik van datamining onderzocht wat er binnen de grenzen van de juridische en maatschappelijke kaders wenselijk en mogelijk is.
Product details
Bestelcode 9789012118262
Productsoort Boek
Aantal pagina's 468
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel ITeR 80
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 820
Serie naam Iter Reeks
Auteur(s) Ruben Sietsma

Uw bestelling

ITeR 80: Gegevensverwerking in het kader van de opsporing
excl. btw € 48,06 incl. btw € 52,39
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht