ITeR 78: Hij die gegevens misbruikt wordt gestraft..of toch niet?

Sjaak Nouwt, Ton Schudelaro

In het boek Hij die gegevens misbruikt wordt gestraft... of toch niet? komt een onderzoek aan bod naar de vraag of misbruik van bedrijfsgegevens en persoonsgegevens strafbaar moet worden gesteld.

  • Boek
  • 168 pagina's
  • Bestelcode 9789012116015
Omschrijving
Dit rapport gaat over de bescherming tegen misbruik van persoonsgegevens en bedrijfsgegevens. De centrale vraag die ten grondslag ligt aan dit rapport luidt of vormen van gebruik van ongeautoriseerd ter beschikking gestelde bedrijfs- en persoonsgegevens strafbaar dienen te worden gesteld. Wanneer bedrijfs- en persoonsgegevens onrechtmatig zijn verkregen, zou het logisch zijn dat elke vorm van gebruik daarvan ook onrechtmatig is. Is het strafrecht daarvoor een geschikt instrument?

Het eerste hoofdstuk bevat achtergrondinformatie, onder meer over de bestaande strafrechtelijke bescherming van ambts- en beroepsgeheim en van bedrijfsgeheimen. Voorts worden enkele centrale begrippen in hun juridische context nader toegelicht. Het tweede hoofdstuk bestaat naast een overzicht van wet- en regelgeving uit een aantal voorbeelden uit de rechtspraak en casu ï stiek over misbruik van persoonsgegevens. Tevens bevat dit hoofdstuk een overzicht van strafbaarstellingen in een aantal andere EU-landen. Het derde hoofdstuk behandelt casu ï stiek over misbruik van bedrijfsgegevens en het juridisch kader. Het vierde hoofdstuk behandelt de vraag in hoeverre het strafrecht een geschikt instrument is ter bescherming tegen misbruik van persoons- en bedrijfsgegevens. Het vijfde hoofdstuk reikt een aantal overwegingen aan ter beantwoording van de onderzoeksvraag.

De conclusie in dit rapport luidt dat het verdedigbaar is om misbruik van persoons- en bedrijfsgegevens strafbaar te stellen. Doordat tussen bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhaving steeds minder scherpe grenzen bestaan, wordt het niet bezwaarlijk geacht als de strafrechtelijke handhaving daarvan in bestuursrechtelijke handen ligt.
Product details
Bestelcode 9789012116015
Productsoort Boek
Aantal pagina's 168
Bestelvorm Losse verkoop
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 820
Auteur(s) Sjaak Nouwt Ton Schudelaro

Uw bestelling

ITeR 78: Hij die gegevens misbruikt wordt gestraft..of toch niet?
excl. btw € 48,06 incl. btw € 52,39
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht