Conservatoir beslag in straf- en civiel recht

mr. E.A.H. Elbers

Het doel van het leggen van conservatoir beslag in het strafrecht is dat in een vroeg stadium van het onderzoek het vermogen van een verdachte wordt veiliggesteld om in een latere fase in te kunnen zetten ten behoeve van de ontnemingvordering, de geldboete of vergoeding van schade van het slachtoffer.

  • Boek
  • 60 pagina's
  • Bestelcode 9789012400404
Omschrijving
De regeling van het conservatoir beslagin het civiel recht is ontworpen in de vorm van een aanvulling op die van het executoriale beslag. Het doel is te voorkomen dat de schuldenaar, in de fase voordat het veroordelend vonnis er is, zijn goederen verkoopt, weggeeft, verhuurt of verpacht, verstopt of bezwaart met pand of hypotheek. In beide rechtsgebieden dient het leggen van conservatoir beslag dat een goed of vordering wordt veiliggesteld voor verhaal. Er bestaan echter ook grote verschillen, onder meer rond de toetsing van de aanvraag door de rechter en de mogelijkheden om beslag te leggen binnen de EU.

De auteur is werkzaam als financieel rechercheur voor de politie Eenheid Den Haag en onderzocht in het kader van haar rechtenstudie of de verschillen daadwerkelijk zo groot zijn en wat de rechtvaardiging is van de verschillen tussen het conservatoir beslag in het civiel- en strafrecht, maar vooral ook welke kansen deze verschillen bieden om in het strafrecht gebruik te kunnen maken van de voordelen van de civiele beslagmogelijkheden en vice versa.
Product details
Bestelcode 9789012400404
Productsoort Boek
Aantal pagina's 60
Bestelvorm Losse verkoop
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
Publicatiedatum 31-07-2017
NUR code 822
Auteur(s) mr. E.A.H. Elbers
Editie 2017

Uw bestelling

Conservatoir beslag in straf- en civiel recht
excl. btw € 20,14 incl. btw € 21,95
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht