In dit boek vindt u de congresbijdragen in uitgewerkte vorm van de sprekers van het congres Kostenverhaal Bodemsanering gehouden in mei 2008 te Den Haag. De sprekers zijn afkomstig uit de advocatuur, overheid en wetenschap.

  • Boek
  • 288 pagina's
  • Bestelcode 9789012381154
Omschrijving
Dit boek is de neerslag van het congres van 22 mei 2008 in Den Haag over dit onderwerp. In de afgelopen twintig jaar is de sanering van ernstig vervuilde bodem op grote schaal door de overheid ter hand genomen, waarbij vervolgens getracht werd om de kosten op de vervuilers te verhalen. Daarbij ging het om enorme bedragen, die de inzet van vele procedures waren. Ook de wetgever sprak zich over de ‘erfenisverontreinigingen’ uit. De Tweede Kamer heeft vorig jaar een evaluatie Kostenverhaal bodemsanering gehouden.

Het beleid van VROM is gericht op sanering van spoedeisende locaties voor 2015. De Algemene Rekenkamer heeft in 2007 dat beleid echter kritisch doorgelicht: de kosten zijn te hoog, duurzaamheid ontbreekt (de aanvaardbaarheid van risico’s voor ecosystemen en volksgezondheid), maar vooral de financiële haalbaarheid van de doelstelling roept vraagtekens op. Een tekort, begroot op d 900 miljoen, moet overbrugd worden, bijvoorbeeld door middel van een grotere marktbijdrage. Daarmee is het nemen van eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid, de co-financiering van saneringskosten (die tot de ‘Bedrijvenregeling’ geleid heeft) opnieuw op de agenda gezet.

De congresbijdragen van sprekers, afkomstig uit advocatuur, overheid, wetenschap en bedrijfsleven die in uitgewerkte vorm opgenomen werden, zijn op deze nieuwe vragen gericht. Behalve een terugblik op de werking van het juridische verhaalsinstrument in de praktijk, wordt ook een blik vooruit geworpen in de context van EU-regelgeving en het
maatschappelijk-politieke debat over mogelijke alternatieve samenwerkings- en financieringsvormen. Daarbij is sprake van integratie van bodemsanering en ruimtelijke ordening: gebiedsgericht bodem- en grondwaterbeheer en duurzame exploitatie van de ondergrond. Het boek is bestemd voor juristen en beleidsmedewerkers werkzaam bij overheid en bedrijfsleven, advocaten, notarissen, en consultants.

Bekijk ook de inhoudsopgave en het voorwoord.
Product details
Bestelcode 9012381150
Productsoort Boek
Aantal pagina's 288
Bestelvorm Losse verkoop
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis – Printing on demand
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 740
Hoofdredactie Prof. mr. J. Dunné
Auteur(s) J. van Dunné W. Th. Braams E.H.P. Brans R. Cino C.M. Moons M.W.L. Simons-Vinckx P.H. van den Brandhof H.F.M.W. van Rijswick H.G. von Meijenfeldt F.C.S. Warendorf

Uw bestelling

Kostenverhaal Bodemsanering
excl. btw € 44,73 incl. btw € 47,41
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen in huis – Printing on demand
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht