Mens, maatschappij en mediation in het belastingrecht Fiscaal Wetenschappelijke Reeks - Deel 21

Een theoretisch, rechtsvergelijkend en empirisch onderzoek

M.B.A. van Hout

Dit boek bevat de uitkomsten van een onderzoek dat zich richtte op de vraag in hoeverre mediation kan functioneren in het fiscale recht. Het onderzoek is verricht vanuit drie verschillende invalshoeken.

  • Boek
  • 400 pagina's
  • Bestelcode 9789012392211
Omschrijving
Dit boek bevat de uitkomsten van een onderzoek dat zich richtte op de vraag in hoeverre mediation kan functioneren in het fiscale recht. Het onderzoek is verricht vanuit drie verschillende invalshoeken.

  • De eerste invalshoek analyseert de relatie tussen maatschappelijke ontwikkelingen en de functionaliteit van mediation als conflicthanteringsmiddel in het fiscale recht.
  • De tweede invalshoek beoordeelt in hoeverre het fiscale recht inbreuk maakt op de basisprincipes en kenmerken van mediation. Daarbij komen vragen aan de orde zoals: in hoeverre is in het fiscale recht ruimte voor de zogenoemde werkelijke (individuele) belangen van belastingplichtigen? En, in hoeverre kan een tussenpartijdige vorm van conflicthantering worden ingezet bij conflicten waarbij één partij doorgaans machtiger is dan de andere partij?
  • De derde invalshoek onderzoekt wat de juridische gevolgen zijn als een conflicthanteringssysteem dat vooral een civielrechtelijk karakter heeft, wordt geïmplementeerd in het fiscale recht. Kan bijvoorbeeld door middel van een mediationovereenkomst een geheimhoudingsplicht in rechte afgedwongen worden van de Belastingdienst?

Deze drie invalshoeken geven antwoord op de vraag in hoeverre mediation in het fiscale recht een functioneel conflicthanteringssysteem is. Bij de beantwoording van deze vraag zijn theoretische, rechtsvergelijkende (Verenigde Staten en Canada) en empirische onderzoeksmethoden toegepast. Het onderzoek is afgesloten met aanbevelingen om het Nederlandse fiscale systeem van conflicthantering te verbeteren.

Diana van Hout (1971) studeerde Fiscaal recht aan Tilburg University. Momenteel is zij bij diezelfde universiteit werkzaam als docent Formeel belastingrecht en Methodologie van het belastingrecht. Daarvoor doceerde ze aan de Universiteit Utrecht, waaronder het vak Dispute Resolution and Enforcement voor ambtenaren uit ontwikkelingslanden en landen in transitie. Daarnaast vervult zij diverse andere functies zoals raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch.
Product details
Bestelcode 9789012392211
Productsoort Boek
Aantal pagina's 400
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel Een theoretisch, rechtsvergelijkend en empirisch onderzoek
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 826
Auteur(s) M.B.A. van Hout

Uw bestelling

Mens, maatschappij en mediation in het belastingrecht Fiscaal Wetenschappelijke Reeks - Deel 21
excl. btw € 65,52 incl. btw € 71,42
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht