WAAR&WET Praktijkgids De claimsverordening

Een overzicht van de eerst gewogen claim

Theo Appelhof

Het claimen van bijzondere eigenschappen voor eet- en drinkwaren heeft in de afgelopen decennia een hoge vlucht genomen; een wildgroei aan – al dan niet terechte – claims was het gevolg. De Europese Claimsverordening lijkt meer duidelijkheid in deze materie te scheppen.

  • Boek
  • 133 pagina's
  • Bestelcode 9789012383561
Omschrijving
Het claimen van bijzondere eigenschappen voor eet- en drinkwaren heeft in de afgelopen decennia een hoge vlucht genomen; een wildgroei aan – al dan niet terechte – claims was het gevolg. De onduidelijkheid in de Nederlandse wetgeving liet dan ook tamelijk veel ruimte voor interpretatie. Gezondheidsclaims (of toespelingen daarop) waren wel verboden, maar omdat niet voldoende duidelijk was gedefinieerd wanneer een reclametekst te ver ging, waren de meningen van deskundigen en Justitie verdeeld en kon de toezichthoudende instantie (de toenmalige Keuringsdienst van Waren) slechts in zeer evidente gevallen optreden.

De Europese Claimsverordening lijkt meer duidelijkheid in deze materie te scheppen. Deze verordening is tot stand gekomen na een jarenlang proces van inspraak door de lidstaten en producenten en harmoniseert de wetgevingen van de Europese lidstaten. De verordening heeft ten doel door strakke regels een halt toe te roepen aan allerlei vage, onbewezen claims. Ondanks de strakke kaders van de verordening blijven echter nog veel vragen onbeantwoord.

Nu de EFSA de eerste series claims heeft beoordeeld, wordt het echter langzaam duidelijk hoe deze verordening in de praktijk zal uitpakken. Deze praktijkgids licht de belangrijkste juridisch-procedurele aspecten van deze verordening toe en brengt de bij de uitvoering en handhaving betrokken partijen in beeld. Daarnaast biedt deze gids een helder overzicht van de toegewezen en afgewezen claims en de argumenten voor die toekenning of afwijzing.

Reeks praktijkgidsen Warenwet
De Claimsverordening is afkomstig uit de reeks Praktijkgidsen Warenwet van Sdu Uitgevers. Klik hier om de andere titels uit de reeks te bekijken.

Profiteer van 15% korting
De praktijkgids Warenwet De claimsverordening is afkomstig uit reeks Praktijkgidsen Warenwet. Met een abonnement op Praktijkgidsen Warenwet ontvangt u elk nieuw te verschijnen deel automatisch. U weet dus zeker dat u niets mist. Daarnaast profiteert u van een korting van 15% op de losse verkoopprijs.
Product details
Bestelcode 9789012383561
Productsoort Boek
Aantal pagina's 133
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel Een overzicht van de eerst gewogen claim
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 820
Auteur(s) Theo Appelhof

Uw bestelling

WAAR&WET Praktijkgids De claimsverordening
excl. btw € 42,29 incl. btw € 46,10
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht