Probleemoplossend strafrecht en het ideaal van responsieve rechtspraak

Suzan Verberk

De afgelopen twintig jaar heeft zich in de Verenigde Staten een belangrijke vernieuwing in het strafrecht voorgedaan: de introductie en institutionalisering van probleemoplossende rechtspraak. Dit kritische proefschrift doet verslag van het functioneren van de bekendste en meest voorkomende variant: drug courts.

  • Boek
  • 352 pagina's
  • Bestelcode 9789012387163
Omschrijving
De afgelopen twintig jaar heeft zich in de Verenigde Staten een belangrijke vernieuwing in het strafrecht voorgedaan: de introductie en institutionalisering van probleemoplossende rechtspraak. In ‘problem-solving courts’ staat in plaats van straffen het oplossen van de achterliggende problematiek van crimineel gedrag centraal. De bekendste en meest voorkomende variant is het ‘drug court’.

Dit proefschrift doet verslag van het functioneren van drug courts. Deze alternatieve invulling van het strafrecht wordt onderzocht met de theorie van ‘responsief recht’. Dit concept, geïntroduceerd door Nonet en Selznick eind jaren zeventig, biedt een rechtssociologisch kader voor een fundamentele en kritische analyse van drug courts. Met de oprichting van drug courts hebben rechters invulling gegeven aan het responsieve ideaal dat de rechtspraak een zelfstandige bijdrage levert aan de oplossing van maatschappelijke problemen.

Drugsgerelateerde criminaliteit vormt ook in Nederland een belasting voor het strafrechtsysteem. In het Nederlandse deel van dit boek worden de mogelijkheden verkend voor de introductie van probleemoplossend strafrecht in ons land. Er blijken aanknopingspunten te zijn, onder andere bij de actieve jeugdrechter en bij het belang dat de Nederlandse strafrechter in het kader van de maatregel tot plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders toekent aan behandeling en resocialisatie. Het boek sluit af met een scenario voor drug courts in Nederland anno 2020.

eBook
Een eBook Van deze uitgave is beschikbaar via bol.com
Product details
Bestelcode 9789012387163
Productsoort Boek
Aantal pagina's 352
Bestelvorm Losse verkoop
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 824
Auteur(s) Suzan Verberk

Uw bestelling

Probleemoplossend strafrecht en het ideaal van responsieve rechtspraak
excl. btw € 55,73 incl. btw € 60,75
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht