Tussen recht en vrede.

Mediation in de responsieve rechtsstaat.

mr. Dr. D. Allewijn

Mediation heeft haar plek gevonden in het juridisch domein. Nu wordt het tijd mediation niet meer door de juridische bril te bekijken, maar haar te beschouwen als een zelfstandige methode om conflicten en geschillen tot een einde te brengen. In welke relatie staan recht en mediation tot elkaar, welke boodschap hebben zij aan elkaar? Mediation speelt een belangrijke rol in de transformatie van de autonome rechtsstaat naar de responsieve rechtsstaat. In een responsieve rechtsstaat wordt bij de uitoefening van bevoegdheden niet alleen naar de regels gekeken, maar ook naar de belangen die aan de verschillende kanten spelen. De jurist van de toekomst kan van mediators leren om beter om te gaan met de escalerende werking van rechtspraak volgens het zogeheten toernooimodel. Mediators kunnen van juristen leren de rechtsstaatgedachte op waarde te schatten, ook als zij met de juridiserende uitwassen daarvan te maken krijgen. Zo worden conflicten en geschillen afgesloten op een manier die niet alleen rechtmatig is, maar die ook door de betrokkenen als rechtvaardig kan worden aanvaard. Daarmee is niet alleen het recht, maar ook de vrede gediend.

  • Boek
  • 32 pagina's
  • Bestelcode 9789012402392
Omschrijving
Deze rede werd in verkorte vorm uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar Mediation aan de juridische faculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De bijzondere leerstoel Mediation is ingesteld door de Mediators federatie Nederland en het Centrum voor Conflicthantering.
Product details
Bestelcode 9789012402392
Productsoort Boek
Aantal pagina's 32
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel Mediation in de responsieve rechtsstaat.
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
Publicatiedatum 16-05-2018
NUR code 820
Auteur(s) mr. Dr. D. Allewijn

Uw bestelling

Tussen recht en vrede.
excl. btw € 8,03 incl. btw € 8,75
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht