Uyt saecke des doots

Het belastbare feit van de erfbelasting begrepen, hervormd en toegepast.

mr. dr. W.R. Kooiman

Dit boek is de handelseditie van het proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Universiteit Leiden, op gezag van de rector magnificus, prof.mr. C.J.J.M. Stolker, in het openbaar verdedigd op woensdag 13 januari 2016.

  • Boek
  • 198 pagina's
  • Bestelcode 9789012397100
Omschrijving
Erfbelasting wordt geheven over de waarde van al wat krachtens erfrecht wordt verkregen, zo luidt het uitgangspunt van de Successiewet 1956. De beperking tot erfrechtelijke verkrijgingen is vanouds een drijfveer geweest om buiten het erfrecht om vermogen over te dragen aan de erfgenamen. Dat ontgaansgedrag heeft geresulteerd in een uiterst complex belastbaar feit, waarbij het wettelijke uitgangspunt is verruimd met allerlei fictief erfrechtelijke verkrijgingen. Onderzocht wordt of dit belastbare feit aanpassing behoeft. Allereerst wordt uit een rechtshistorische analyse afgeleid dat de wetgever een economische benadering van het belastbare feit voorstaat. Tegelijkertijd wordt verklaard waarom die benadering in de wettekst slechts in beperkte mate tot uitdrukking komt. Om dat gebrek te helen, wordt gezocht naar de invulling van een nieuw belastbaar feit. Daarbij wordt veelvuldig inspiratie geput uit rechtsvergelijkend en rechtshistorisch materiaal. De resultante is een vijftal voorwaarden waaraan een verkrijging moet voldoen om belastbaar te zijn met erfbelasting. Die voorwaarden worden aan de hand van de beginselen van behoorlijke wetgeving uitgewerkt tot een wetsvoorstel. Ten slotte wordt dat voorstel toegepast op verschillende casus om de positieve werking ervan aan te tonen.
Mr.dr. W.R. (Reinier) Kooiman (1990) studeerde fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam ( cum laude ). Sinds 2009 is hij werkzaam bij Deloitte Belastingadviseurs, thans als medewerker van het Wetenschappelijk Bureau. Hij publiceert geregeld over uiteenlopende fiscale onderwerpen.
Product details
Bestelcode 9789012397100
Productsoort Boek
Aantal pagina's 198
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel Het belastbare feit van de erfbelasting begrepen, hervormd en toegepast.
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden – Printing on demand
Beschikbaarheid Leverbaar
Publicatiedatum 14-01-2016
NUR code 826
Redactie mr. J.W. van den Berge prof.dr.mr. R.E.C.M. Niessen prof.mr. I.J.F.A. van Vijfeijken prof.dr. J.W. Zwemmer
Auteur(s) mr. dr. W.R. Kooiman

Uw bestelling

Uyt saecke des doots
excl. btw € 46,80 incl. btw € 49,61
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden – Printing on demand
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht