2. Loonbegrip, 2.2.3. De fictieve dienstbetrekking(Arbeidsongeschiktheid)
Deze paragraaf is bijgewerkt tot 12 juli 2012
Op grond van de werknemersverzekeringen wordt ook de arbeidsverhouding van onder meer de volgende categorieën als dienstbetrekking beschouwd:
a. Aannemers van werk en hun hulpen
Het gaat hier om personen die – anders dan als zelfstandig ondernemer of thuiswerker – op grond van een overeenkomst tot aanneming van werk persoonlijk een bepaald stoffelijk werk tot stand brengen tegen een bepaalde prijs en degenen die deze personen als hulp bij staan (zie: hoofdstuk 8 voor het begrip aanneming van werk).
b. Agenten en subagenten
Hieronder vallen de tussenpersonen die uitsluitend voor één opdrachtgever of agent geregeld en niet als bijkomstige werkzaamheid bemiddelen bij het tot stand komen van overeenkomsten. Voorwaarde is dat zij zich daarbij gewoonlijk door niet meer dan twee personen laten bijstaan.
c. Leerlingen, stagiairs en dergelijke
Het gaat hierbij om personen die aan een bedrijfsschool een opleiding krijgen of die als leerling van een onderwijsinstelling werkzaam zijn om vakbekwaamheid te verwerven (zie: hoofdstuk 5.3).
d. Musici en andere artiesten
Hiertoe behoren leiders en leden van orkesten en andere muziekgezelschappen, solisten, zangers, voordrachtskunstenaars, toneelspelers en alle overige personen die als uitvoerend artiest optreden.
Als de artiest optreedt in de persoonlijke of huishoudelijke sfeer van de opdrachtgever, is er geen sprake van een dienstbetrekking.
Een artiest kan als zelfstandige werkzaam zijn in welk geval geen sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking. Ook een artiest kan een VAR-WUO aanvragen bij de Belastingdienst en overleggen aan de opdrachtgever. De opdrachtgever houdt bij een artiest die een dergelijke verklaring heeft waarop staat dat hij als zelfstandige of als dga van een bv is aan te merken…