Naar de inhoud

3. Passende arbeid, 3.5.4. Gevolgen nieuwe begrip passende arbeid voor passende arbeid behouden en aanvaarden(Werkloosheid)

Deze paragraaf is bijgewerkt tot 20 januari 2016

Vraag is nu wat de gevolgen zijn van het nieuwe begrip passende arbeid voor deze verplichtingen om passende arbeid te behouden en te aanvaarden. Voor het einde van die zes maanden is werk tot uitkeringsniveau passend. Betekent dit dus dat een werkgever nieuw werk mag aanbieden met een salaris dat 30% lager ligt? Stel – in het geval er geen vaste cao-lonen gelden – dat de werkgever na afloop van het contract aangeeft wel verder te willen met de werknemer maar dan alleen tegen 70% van het huidige salaris. Mag de werknemer dat aanbod dan weigeren of loopt hij risico zijn gehele uitkeringsrecht te verliezen?

Uit intern UWV-beleid volgt dat er onderscheid wordt gemaakt tussen twee situaties: die waarin er wel en geen relevant arbeidsurenverlies optreedt en er wel of geen werkloosheid ontstaat. Anders gezegd: stel – situatie 1 – dat werkaanbod van de werkgever inhoudt dat hij niet langer veertig uur maar twintig uur per week kan werken bij verlenging van het contract voor bepaalde tijd en stel – situatie 2 – dat de omvang van het contract gelijk blijft, maar het salaris van dat nieuwe werk 30% lager ligt dan het uurloon van voorheen. Het is dan in de visie van het UWV in beginsel passende arbeid. Er ontstaat een WW-recht ten gevolge van de urenvermindering van veertig naar twintig uur. In dat eerste geval wordt de werknemer tegen die salarisverlaging beschermd door het systeem van inkomensverrekening (zie par. 3).

In de tweede situatie is er geen sprake van een WW-recht omdat er geen arbeidsurenverlies is. De werknemer krijgt namelijk het aanbod om…