Naar de inhoud

4. Instrumenten voor zieke werknemers die nog bij een werkgever in dienst zijn, 4.9. Het nut van een deskundigenoordeel UWV(Arbeidsongeschiktheid)

Deze paragraaf is bijgewerkt tot 3 maart 2014

4.9.1. Inleiding

Het aanvragen van een deskundigenoordeel UWV in het kader van de re-integratie van de zieke werknemer is sinds 1 januari 2004 geregeld in art. 7:658b BW (Wet van 19 december 2003, Stb. 2003, 555). De werknemer kan een deskundigenoordeel aanvragen als hij vindt dat de werkgever te weinig voor zijn re-integratie doet, of de verkeerde activiteiten ontwikkelt. Pas nadat hij het deskundigenoordeel heeft gekregen, kan hij naar de rechter gaan om nakoming van de re-integratieverplichtingen te eisen. Gaat hij zonder deskundigenoordeel naar de rechter, dan zal deze hem niet-ontvankelijk verklaren.

Het deskundigenoordeel heeft de status van een advies, het is dus niet bindend. De rechter kan eventueel het advies naast zich neerleggen, of zelf een deskundige benoemen die de kwestie onderzoekt. Ook is het mogelijk dat de werkgever een ander deskundigenrapport overlegt, waarin een ander oordeel wordt gegeven als het UWV in het deskundigenoordeel heeft neergelegd. Ook dan zal de rechter moeten beslissen welke deskundige dan de doorslag geeft.

Een deskundigenoordeel kost € 50. Het UWV moet binnen twee weken na ontvangst van het verzoek een oordeel geven. Als dit niet binnen deze termijn lukt…