Naar de inhoud

Additieven in levensmiddelen - 03 De verordeningen verklaard

3.1 Verordening (EG) nr. 1331/2008

Verordening (EG) nr. 1331/2008 tot vaststelling van een uniforme goedkeuringsprocedure voor levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen en levensmiddelenaroma's.1

3.1.1 Inleiding2

De wetgeving rondom het gebruik van levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen en levensmiddelenaroma's in en met levensmiddelen is sinds 16 december 2008 in de Europese Unie volledig geharmoniseerd door het van kracht worden van een pakket van vier verordeningen. Een van die verordeningen, Verordening (EG) nr. 1331/2008, beschrijft een uniforme goedkeuringsprocedure voor levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen en levensmiddelenaroma's.

Om de gezondheid van de mens te beschermen moeten additieven, enzymen en aroma's voor gebruik in de menselijke voeding worden onderworpen aan een veiligheidsevaluatie voordat zij in de Gemeenschap in de handel worden gebracht.

In de verordeningen (EG) nr. 1332/2008 betreffende voedingsenzymen, (EG) nr. 1333/2008 betreffende levensmiddelenadditieven en (EG) nr. 1334/2008 betreffende levensmiddelenaroma's zijn criteria en eisen met betrekking tot de (veiligheids)evaluatie en de goedkeuring van deze stoffen opgenomen. Met name wordt bepaald dat deze stoffen slechts in de handel kunnen worden gebracht of in voor menselijke consumptie bestemde voeding kunnen worden gebruikt, als zij in de 'communautaire lijst' van goedgekeurde stoffen zijn opgenomen.

3.1.2 Communautaire lijst

In het kader van iedere 'sectorale levensmiddelenverordening' (1332/2008 betreffende enzymen, 1333/2008 betreffende additieven en 1334/2008 betreffende aroma's) worden de stoffen die in de EU in de handel mogen worden gebracht, opgenomen in een EU-lijst of positieve lijst waarvan de inhoud wordt vastgesteld door diezelfde wetgeving. Dit fenomeen wordt een 'communautaire lijst' genoemd. Alleen de Europese Commissie is bevoegd om een communautaire lijst bij te werken (aanvullen, wijzigen en schrappen van stoffen of de gebruiksvoorwaarden van stoffen).

Uitgelegd – De communautaire lijst

Communautaire lijst betekent letterlijk 'gemeenschappelijke lijst'. Communautaire lijsten zijn vaak (al) aanwezig als bijlage bij een verordening of richtlijn.

Verordening (EG) nr. 1333/2008 bevat communautaire lijsten in de Bijlagen II en III, te weten:

  • Bijlage II: lijst met goedgekeurde additieven in levensmiddelen;

  • Bijlage III: lijst met goedgekeurde additieven in enzymen, aroma's en additieven.

Verordening (EG) nr. 1334/2008 bevat communautaire lijsten in Bijlage I, te weten:

  • Bijlage I: EU-lijst van aroma's en uitgangsmaterialen.

In deze bijlagen zijn specifieke voorwaarden opgenomen voor het gebruik van additieven, waaronder voorwaarden die het gebruik beperken.

3.1.3 Uniforme goedkeuringsprocedure

De bijwerking van de communautaire lijst aan de…