Naar de inhoud

Afbraak van VOCL in grondwater door biologisch reagens

Bodemsanering

Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State

21 september 2016, nrs. 201506841/1/A1 en 201507689/1/A1,

ECLI:NL:RVS:2016:2527

(Bijloos, Michiels, Drop)

Saneringsplan.

Art. 39 Wbb.

Bij besluit van 17 juli 2015 heeft het college krachtens artikel 39 lid 2 Wet bodembescherming ingestemd met een op 17 december 2014 door de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Amex Property B.V. (Amex) ingediend saneringsplan met betrekking tot een geval van verontreiniging ter plaatse van Leidseweg 219 te Voorschoten.

Het saneringsplan heeft betrekking op bodemverontreiniging die is ontstaan tijdens de exploitatie van een voormalige zilverfabriek. Zowel de bodem als het grondwater is verontreinigd met PER (tetrachlooretheen) en afbraakproducten van PER, te weten TRI (trichlooretheen), CIS (dichlooretheen) en VC (vinylchloride). Deze stoffen duidt de Afdeling in het navolgende aan als vluchtige gechloreerde koolwaterstoffen (VOCL).

In het saneringsplan wordt onderscheid gemaakt tussen de bronzone, waar verontreinigingen met VOCL met een concentratie van 1.500 microgram per liter en meer voorkomen, en de pluim, waar lagere concentraties voorkomen maar wel boven de interventiewaarde.

De bronzone zal volgens het saneringsplan worden gesaneerd met een biologische variant, die erop neerkomt dat in de bronzone een langdurig werkend reagens wordt gebracht, dat de omzetting van de verontreiniging door bacteriën in ongevaarlijke stoffen stimuleert.

In het saneringsplan is weergegeven dat de omzetting alleen plaatsvindt bij opgeloste verontreiniging en niet of nauwelijks bij nog onopgelost PER, aangeduid als puur product. De sanering heeft dan ook niet zozeer betrekking op het verwijderen van de in de bronzone aanwezige verontreiniging…