Naar de inhoud

Bestuurder of 'gewoon' werknemer?

De loonheffingen kennen drie zogenoemde pijlers, te weten loon, inhoudingsplichtige en werknemer. Bestuurders zijn voor de loonheffingen gewoon werknemers, maar soms niet. Soms geldt juist een uitzonderingssituatie. In de praktijk wordt dat niet altijd onderkend. In dit artikel een aantal bijzondere situaties met betrekking tot bestuurders in de loonheffing en sociale zekerheid.

Wat is een bestuurder?

In het Burgerlijk Wetboek is geregeld dat het bestuur is belast met het besturen van de vennootschap. In de statuten van de vennootschap mag men daarvan afwijken. Het bestuur – dat uit slechts één, maar ook uit meer (rechts)personen kan bestaan – wordt in de akte van oprichting van de bv benoemd. Latere benoemingen vinden plaats door de algemene vergadering van aandeelhouders. Waar we het hebben over bestuurder dienen we feitelijk onderscheid te maken tussen de materieel en formeel bestuurder. De formeel bestuurder is de statutair bestuurder.

In de loonheffingen is het begrip bestuurder niet gedefinieerd. Echter de Hoge Raad heeft op 22 december 1999 een uitspraak gedaan waarin is bepaald dat het begrip bestuurder formeel moet worden uitgelegd. De Hoge Raad bepaalde dat als bestuurder van een in Nederland gevestigd lichaam moet worden aangemerkt ‘degene die, al of niet tezamen met anderen, deel uitmaakt van het orgaan dat volgens het op dat lichaam toepasselijke recht en de daarvoor geldende statuten is belast met het besturen van de vennootschap. De enkele omstandigheid dat iemand bevoegd is het lichaam te vertegenwoordigen is daarvoor, ook indien die bevoegdheid voortvloeit uit een bepaling in de statuten, onvoldoende, aangezien in voorkomende gevallen ook vertegenwoordigingsbevoegdheid kan zijn toegekend aan anderen dan bestuurders of juist een…