Naar de inhoud

Commentaar op Burgerlijk Wetboek Boek 7 art. 658c (Arbeidsrechtartikelsgewijs)


Commentaar is bijgewerkt tot 30-07-2017 door mr. dr. J.P.H. Zwemmer

Artikel 658c Tekst van de hele regeling

De werkgever mag de werknemer niet benadelen als gevolg van het te goeder trouw en naar behoren melden van een vermoeden van een misstand als bedoeld in artikel 1, onderdeel d, van de Wet Huis voor klokkenluiders tijdens en na de behandeling van deze melding bij de werkgever of de daartoe bevoegde instantie.

A: Inleiding

Wat betreft wetsgeschiedenis en jurisprudentie tot heden bijgewerkt.

B: Wetstechnische informatie

Voor de wetstechnische informatie verwijzen wij u naar de wetstechnische informatie van de regeling.

C: Kernproblematiek

Het in dit artikel neergelegde benadelingsverbod trad in werking op 1 juli 2016, tegelijkertijd met de Wet Huis voor klokkenluiders. Deze wet beoogt klokkenluiders te beschermen en het onderzoek naar, alsmede het oplossen van, misstanden mogelijk te maken. Het benadelingsverbod is bedoeld om werknemers, zonder dat zij bang hoeven te zijn door hun werkgever te worden benadeeld, de mogelijkheid te bieden vrijuit melding te doen van een vermoeden van een misstand bij de werkgever of de daartoe bevoegde instantie. Onder benadeling vallen bijvoorbeeld ontslag, demoties, disciplinaire maatregelen, maar ook pesten en andere vormen van intimidatie.1

Het te goeder trouw en naar behoren melding doen, betekent dat de werknemer in zowel procedureel als materieel opzicht zorgvuldig moet handelen.2 Voor deze norm is in de private sector de Verklaring inzake het omgaan met vermoedens van misstanden in ondernemingen van de Stichting van de Arbeid mede van belang.3 Bij de toepassing van het benadelingsverbod moet worden aangesloten bij de in de Verklaring beschreven normen.4…