Consumenteninformatie en etikettering van levensmiddelen - 06 Land van oorsprong of plaats van herkomst
Naar aanleiding van de crisis in verband met boviene spongiforme encefalopathie (BSE) is de aanduiding van de oorsprong in de EU verplicht gesteld voor rundvlees en rundvleesproducten (zie paragraaf 11.6.). Uit een beoordeling door de Commissie blijkt dat consumenten zeer veel belang hechten aan de oorsprong van vlees. Ook andere vleessoorten, zoals varkens-, schapen- en geitenvlees en vlees van gevogelte, worden gebruikelijk geconsumeerd in de EU en daarom is ook voor deze producten de oorsprongsvermelding verplicht gesteld.
6.1. Definities
In artikel 2, lid 1, onder g van de verordening is de definitie voor 'plaats van herkomst' omschreven als de plaats waarvan een levensmiddel volgens de aanduiding afkomstig is en die niet het land van oorsprong is.
Hierbij wordt verwezen naar de artikelen 23 tot en met 26 van Verordening 2913/921. In die artikelen staat het volgende over het land van oorsprong: 'goederen die geheel en al in dat land zijn verkregen'.
Voorbeelden hiervan zijn:
-
aldaar geoogste producten van het plantenrijk;
-
aldaar geboren en opgefokte levende dieren;
-
voortbrengselen van de aldaar bedreven jacht en visserij;
-
visserijproducten die aan boord van fabrieksschepen zijn verkregen uit vissen welke van oorsprong zijn uit dat land, voor zover deze schepen aldaar zijn ingeschreven of geregistreerd en de vlag van dat land voeren.
Goederen die in verschillende landen zijn vervaardigd, zijn van oorsprong uit het land waar de laatste ingrijpende en economisch verantwoorde verwerking of bewerking heeft plaatsgevonden die:
-
tot de fabricage van een nieuw product heeft geleid; of
-
een belangrijk fabricagestadium vertegenwoordigt.
De naam, handelsnaam of het adres van de exploitant van het levensmiddelenbedrijf die op het etiket staan, vormen geen aanwijzing van het land van oorsprong of de plaats van herkomst van het levensmiddel in de zin van deze verordening. Het land van oorsprong of de plaats van herkomst moet dus expliciet op de verpakking worden vermeld.
6.2. Wanneer vermelden land van oorsprong of plaats van herkomst
Het vermelden van het land van oorsprong of de plaats van herkomst is verplicht volgens artikel 26:
-
indien het weglaten daarvan de consument zou kunnen misleiden aangaande het werkelijke land van oorsprong of de werkelijke plaats van herkomst van het levensmiddel, met name als de bij het levensmiddel gevoegde informatie of het etiket in zijn geheel anders zou impliceren dat het levensmiddel een ander land van oorsprong of een andere plaats van herkomst heeft (in geval van de Keniaanse koffie die in Nederland gebrand is, moet de herkomst (Nederland) vermeld worden);
-
voor vlees dat valt onder de codes van de Gecombineerde nomenclatuur (GN) van bijlage XI.
In bijlage XI worden de vleessoorten genoemd waarvoor de herkomstvermelding verplicht is:
GN-codes | Beschrijving |
---|---|
0203… |