Naar de inhoud

De 'dissolution sans liquidation' naar Luxemburgs recht bezien vanuit Nederlands perspectief

1. Inleiding

Op 23 augustus 2016 heeft een ingrijpende wijziging plaatsgevonden in de Luxemburgse vennootschapswetgeving.2 Met het van kracht worden van deze wetgeving zijn tevens verschillende ongeschreven regels van het Luxemburgse vennootschapsrecht gecodificeerd. Eén van de wijzigingen in de Luxemburgse vennootschapswetgeving betreft de opname van een wetsartikel omtrent een vereenvoudigde vorm van ontbinding van vennootschappen. Dit wetsartikel voorziet in de mogelijkheid tot ontbinding van een door Luxemburgs recht beheerste vennootschap, zonder dat het vermogen van die vennootschap wordt vereffend. Deze vereenvoudigde vorm van ontbinding van een door Luxemburgs recht beheerste vennootschap wordt ook wel ‘dissolution sans liquidation’ genoemd. Voornoemde ontbinding heeft tot gevolg dat het vermogen van de te ontbinden Luxemburgse vennootschap onder algemene titel overgaat op de rechthebbende op het liquidatiesaldo (i.e. de enig aandeelhouder van de te ontbinden vennootschap).

Met name in grensoverschrijdende situaties roept de dissolution sans liquidation een aantal vragen op. Zo is het bijvoorbeeld de vraag of de dissolution sans liquidation erkend dient te worden vanuit Nederlands ipr-perspectief en of een Nederlandse moedervennootschap, die alle aandelen houdt in een te ontbinden Luxemburgse dochtervennootschap, het vermogen van de Luxemburgse dochtervennootschap onder algemene titel kan verkrijgen. In het verlengde daarvan is het de vraag of de erkenning van de vermogensovergang onder algemene titel in het kader van de ontbinding eveneens de erkenning omvat van de overgang onder algemene titel van vermogensbestanddelen die vanuit een goederenrechtelijk ipr-perspectief worden beheerst door Nederlands recht, zoals aandelen op naam in door Nederlands recht beheerste vennootschappen.

Teneinde voorgaande vragen te beantwoorden zal ik allereerst kort de dissolution sans liquidation behandelen in paragraaf 2. Vervolgens zal ik in paragraaf 3 de dissolution…