Is de verhuurder aansprakelijk voor wangedrag huurders?
Naast de parkeerplaats van ons Hotel-restaurant in Leeuwarden woont een opmerkelijk gezin. Vanuit die woning en tuin gooit men allerlei voorwerpen naar auto’s van onze medewerkers. Ze beschadigen die auto’s ook op andere manieren. We hebben de ouders – de huurders – aangesproken, maar de overlast gaat door. Men is niet van plan schade te vergoeden. De politie weet ervan. Die neemt herhaaldelijk aangifte op en zegt dan tegen die lui dat dit of dat niet mag, maar verder...? Door die bezoeken kwam men wel een hennepkwekerij op het spoor. Die is ontmanteld, zonder verder strekkend gevolg. Twee huizen links en rechts van deze familie zijn door de huurders daarvan al verlaten en door de verhuurder – een woningcorporatie – dichtgetimmerd. Die buren konden de overlast niet verdragen.
Deze familie is op andere adressen al meer dan eens op straat gezet. Waarschijnlijk lopen de corporatie en het gemeentebestuur nu niet zo hard, omdat deze locatie aan de rand van de stad ligt: behalve wij en die vertrokken buren heeft vrijwel niemand er rechtstreeks last van. Gesprekken tussen onze directie en de woningcorporatie hebben nog geen concreet resultaat gehad. Eerst beloofde men een hoge schutting. Ook wilde men meebetalen aan overkapping over de parkeerplaats. Deze toezeggingen zijn later ingetrokken. We meldden de woningcorporatie dat zij, door dit wangedrag te dulden, medeaansprakelijk is geworden voor door ons geleden en te lijden schade. Onze stelling is dat de corporatie deze huurders uit hun huis moet zetten en dat zij onze schade moet vergoeden. Zo is het toch?
Wanneer huurders overlast veroorzaken jegens omwonenden met wie de verhuurder geen huurrelatie heeft, zal de verhuurder geneigd zijn zich te verschansen achter de redenering dat hij ten opzichte van die omwonenden (‘derden’) geen contractuele verplichtingen heeft. Van wanprestatie kan dus geen sprake zijn. En dat een verhuurder door derden aansprakelijk kan worden gesteld wegens gedragingen van een huurder – wegens het door huurders plegen van onrechtmatige daden – dat ligt niet erg voor de hand. Zo’n medeaansprakelijkheid kan alleen onder bijzondere omstandigheden worden aangenomen. U meldde mij nog dat de verhuurder in kwestie, een woningcorporatie wel in overleg is met de gemeente en met de politie om zich te beraden over passende maatregelen. Er is dus erkenning van de ernstige overlast; over de inhoud en voortgang van een plan van aanpak is u echter nog niets bekend.
Welnu, zelfs wanneer u wel huurder van die corporatie zou zijn, is het zo dat wanneer huurder A overlast ondervindt van huurder B (beiden huurders van C), dat A dan B in eerste instantie zelf moet aanspreken, zowel feitelijk als in juridisch opzicht. En dat geldt zoveel te meer wanneer A schade…