Naar de inhoud

Doorbetaaldloonregeling

In de praktijk komt het regelmatig voor dat een werknemer in het kader van zijn dienstbetrekking ook werkzaamheden verricht bij een andere inhoudingsplichtige. Het klassieke voorbeeld is de gedelegeerd commissaris, maar in veel gevallen gaat het om de directeur-grootaandeelhouder. Deze verricht doorgaans werkzaamheden voor zowel zijn holding als voor diverse dochtermaatschappijen. Naar de letter van de wet is de dga werknemer bij alle entiteiten waar hij werkzaamheden verricht. Dat betekent dat bij alle entiteiten een salarisadministratie gevoerd moet worden en een (gebruikelijk) loon moet worden vastgesteld. De wetgever heeft hier een praktische oplossing voor in het leven geroepen. In het eerste nummer staan wij daarom stil bij deze doorbetaaldloonregeling.

De regeling houdt in dat er een hoofdwerkgever is voor de loonheffingen, en dat alle andere inhoudingsplichtige werkgevers het loon direct – zonder inhoudingen – doorbetalen aan de hoofdwerkgever. Die zorgt vervolgens voor de inhouding en afdracht van alles wat ingehouden en afgedragen moet worden.

Er zijn hier natuurlijk wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Belangrijke voorwaarde is dat alle drie de partijen (werknemer, hoofdwerkgever, andere inhoudingsplichtige) met toepassing van deze regeling instemmen; daarvoor is een driepartijenovereenkomst nodig. In deze rubriek hebben wij daar een model voor opgenomen op de pagina hiernaast.

Voor toepassing van de doorbetaaldloonregeling moet verder aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • De werknemer is in het kader van zijn dienstbetrekking bij de hoofdwerkgever ook in dienst bij de doorbetaler.

  • De werknemer woont in Nederland. Voor werknemers die buiten Nederland wonen, gelden aanvullende voorwaarden om te voorkomen dat Nederland als gevolg van deze regeling haar heffingsrecht over bepaald inkomen verliest.

  • De hoofdwerkgever is gevestigd of woont…