Drempels zorgen voor regeldruk bij bedrijven
Regelgeving voor bedrijven is complex en ondoorzichtig door allerlei drempels naar bedrijfsgrootte die daarin zijn opgenomen. Ondernemers draaien op voor de kosten van deze regeldruk. Dat schrijft Actal in een advies aan minister Kamp van Economische Zaken.
Door drempels gelijk te trekken, overbodige verplichtingen af te schaffen en bestaande vrijstellingen op te rekken, kan deze regeldruk omlaag, meent Actal. De regeldrukwaakhond constateert dat er in de regelgeving van de rijksoverheid alleen al 136 verschillende drempels voorkomen. Bekende voorbeelden zijn de drempel van twintig werknemers waarboven een werkgever collectief ontslag mag aanvragen of de grens van vijftig werknemers voor het instellen van een verplichte ondernemingsraad.
Van een groot aantal verplichtingen staat niet in de wet of de toelichting waarom die er überhaupt zijn. Dus is niet duidelijk of bijvoorbeeld een drempel ook niet hoger had kunnen liggen waardoor minder bedrijven er last van zouden hebben.
Actal vindt dat het kabinet kritisch moet kijken naar de drempels in de regelgeving. Als in wetgeving een onderscheid naar bedrijfsgrootte nodig zou zijn, zou Nederland bovendien beter kunnen aansluiten bij de EU-indeling in micro, klein, middelgroot en groot die vanaf 2016 geldt. (WdJ)