Enorme krater in Siberië is waarschuwing voor planeet
De Batagaika krater in Siberië wordt ook wel eens de poort naar de onderwereld genoemd. Mysterieuze ploffen die te horen zijn in de krater, doen alle alarmbellen afgaan bij experts. Verschillende specialisten zijn om veel wetenschappelijke redenen ernstig bezorgd: door de opwarming van de aarde wordt de krater elk jaar 20 meter breder.
De permafrost – een aardlaag die volgens de definitie permanent bevroren blijft – is aan het smelten en daardoor zet de krater snel uit. Nu is het ‘gat’ al een kilometer lang en 90 meter diep. In de buurt van de kraterrand wandelen, is dan ook een risicovolle onderneming. Zeker nu luide ploffen te horen zijn.
De Batagaika krater, die 25 jaar geleden ontstond, geeft aan hoe snel onze planeet aan het opwarmen is. Bovendien blijven steeds meer kleinere kraters opduiken op het noordelijk halfrond.
Het smelten van de permafrost bekijken onderzoekers met argusogen want het houdt grote gevaren in. In de bevroren bodemlaag zit namelijk een enorme hoeveelheid methaan verborgen. In niet-vaste toestand ontpopt methaan zich tot een belangrijk broeikasgas. Indien de permafrost volledig smelt – een proces dat op een epische schaal op gang komt bij een opwarming met vier graden – dan belandt de aarde mogelijk in een horrorscenario dat moeilijk te beschrijven valt.
Professor Julian Murton van de universiteit van Essex is net terug van een tocht naar de krater. Hij bestudeerde er geologische lagen van meer dan 200.000 jaar oud. Dat was de laatste keer dat de aarde warmer was dan nu.
“Batagaika geeft ons een beeld van wat er in het verleden gebeurde en wat de toekomst voor…