Naar de inhoud

EU en Zwitserland sluiten overeenkomst tot automatische gegevensuitwisseling

Samenvatting

De Europese Unie en Zwitserland hebben gisteren een overeenkomst gesloten over het automatisch uitwisselen van gegevens van bankrekeningen. Het Zwitserse bankgeheim wordt daardoor opgeheven voor EU-ingezetenen met ingang van de beoogde inwerkingtreding van de overeenkomst in 2018.

Door de nieuwe EU-Zwitserse overeenkomst krijgen de lidstaten, jaarlijks, de namen, adressen, fiscale identificatienummers en geboortedata van hun ingezetenen die een rekening aanhouden in Zwitserland, alsmede andere financiële informatie en saldi van de rekeningen.

Met deze transparantie worden de mogelijkheden van de lidstaten om belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan, vergroot en het zal tevens een afschrikwekkende werking hebben ten aanzien van verborgen inkomens en vermogen.

De Commissie verwacht dergelijke overeenkomsten nog dit jaar te sluiten met Andorra, Liechtenstein, Monaco en San Marino.

Commentaar

De ontwikkeling rond de internationale gegevensuitwisseling over met name financiële producten van natuurlijke personen – al dan niet ondergebracht in passieve entiteiten – bevindt zich in een stroomversnelling. Zie hierover onder meer ook M.V. Lambooij, ‘Automatische inlichtingenuitwisseling: no safe havens?’, NTFR-B 2014/30 en G.J.M.E. de Boer, ‘Automatische internationale gegevensuitwisseling’, TFO 2014/131.4. Wie had nog maar enkele jaren geleden kunnen denken dat Zwitserland automatisch gegevens zou gaan uitwisselen over banktegoeden?

Nog tot voor enkele jaren was de inzet – buiten de EU – vooral gericht op het sluiten van bilaterale belastingverdragen met een inlichtingenbepaling en Taks Information Exchange Agreements (TIEA’s), waarin de informatieverstrekking op verzoek centraal stond. Vooral in de relatie tot landen met een bankgeheim of belastingparadijzen. Vergelijk het belastingverdrag met Zwitserland 2010…