Financieel misbruik van ouderen en de mogelijkheid tot herstel
We zien waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg wanneer het gaat om financieel misbruik van ouderen. Door bijvoorbeeld schaamte of loyaliteit praten ouderen er niet over. Daarom is het belangrijk om bewustwording over financieel misbruik en ouderenmishandeling in het algemeen te bevorderen. Hiervoor is de overheid met het actieplan Ouderen in veilig handen gestart. Maar is voorkomen en aanpakken van financieel misbruik voldoende? Nickey Smelt is van mening dat het vooral ook belangrijk is om te kijken naar de relatie van pleger en slachtoffer en van daaruit te werken aan herstel van (zelf)vertrouwen van de oudere. Een mediator kan daarbij helpen.
‘Nee Jet, ik kan nu niet en vraag het maar niet meer. Het lukt niet meer.’ Jet (78) wordt voor de zoveelste keer afgewimpeld wanneer ze haar vriendin Ans (83) belt om af te spreken bij haar op bezoek te gaan. Tot een paar maanden geleden zagen ze elkaar een paar keer in de week. Thuis, in het buurthuis en op uitjes verzorgd door de ouderenbond. Het zit Jet niet lekker.
Ouderenmishandeling gaat over lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik en ook over financieel misbruik. Verschillende vormen van misbruik kunnen tegelijkertijd plaatsvinden. Dit artikel gaat over financieel misbruik. Hieronder versta ik het ongepast gebruikmaken van de bezittingen van een ander, waarbij sprake is van een relatie tussen pleger en slachtoffer. Dit is veelal een afhankelijkheidsrelatie. Ik zal het niet hebben over een babbeltruc bij een oudere aan de deur, maar wel over een thuiszorgmedewerkster die een greep in het juwelenkistje doet. Plegers kunnen gezins- en familieleden, …