Forfaitair berekenen
Ondernemers die goederen leveren die onderworpen zijn aan het 19% en het 6% btw-tarief moeten hun omzet splitsen in een deel waarover 19% en een deel waarover 6% btw is verschuldigd. Ondernemers die de omzet niet op grond van hun bedrijfsadministratie kunnen splitsen, kunnen gebruik maken van de forfaitaire methode.
Menig ondernemer heeft te maken met het splitsen van hun omzet in een deel waarover 19% en een deel waarover 6% btw is verschuldigd. Denk bijvoorbeeld aan een schoenwinkelier die de omzet uit zijn verkoopafdeling (19% btw-tarief) moet scheiden van zijn omzet uit de reparatieafdeling (6% btw-tarief).
Is het niet mogelijk de omzet te splitsen op basis van de bedrijfsadministratie, dan kan men gebruik maken van de zogenoemde forfaitaire berekeningsmethode. In de btw-wetgeving worden er drie genoemd.
Forfaitaire berekeningsmethode
De forfaitaire berekeningsmethode mag men alleen toepassen voor de splitsing van omzet bij leveringen. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:
-
het kasstelsel moet worden gevolgd;
-
omzet kan niet op basis van de boekhouding worden gesplitst naar de verschillende tarieven;
-
de toe te passen methode wordt gekozen voor aanvang van het (boek)jaar en die keuze wordt schriftelijk kenbaar gemaakt aan de inspecteur; en
-
de gekozen methode moet worden toegepast tot aan het (boek)jaar dat volgt op het jaar van schriftelijke opzegging. Er kan dus niet van methode worden gewisseld als gedurende het jaar blijkt dat de gekozen methode onvoordelig uitkomt.
De drie methoden
In de drie berekeningsmethoden speelt de winkelwaarde (oftewel de theoretische opbrengst) een belangrijke rol.
Methode 1
De inkopen worden gesplitst naar de…