Naar de inhoud

Geschillenbeslechting volgens 
de Wet kwaliteit klachten en 
geschillen zorg

Met de nieuwe Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg is er een en ander veranderd rondom klachten en claims over zorg. Er moet goede en snelle klachtenbehandeling zijn, via een onafhankelijke klachtenfunctionaris. Ook moeten de zorgaanbieders zich per 1 januari 2017 hebben aangesloten bij een geschilleninstanties die in de vorm van een bindend advies een vergoeding van geleden schade kan toekennen. Jaap Sijmons geeft een overzich-telijke toelichting op de nieuwe wet – en zijn tekortkomingen.

Per 1 januari 2016 is de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) van kracht (Stb. 2015, 407). Volgens deze wet moeten zorgaanbieders uiterlijk per 1 januari 2017 een onafhankelijke klachtenfunctionaris beschikbaar stellen aan hun cliënten en aangesloten zijn bij een onafhankelijke geschilleninstantie. Deze instantie kan zowel klachten als claims tegen een zorgaanbieder behandelen. Wat zijn daarvan de aanleiding, de voorwaarden en hoe neemt het veld zich voor daaraan invulling te geven? Dit artikel geeft een oriëntatie. Buiten beschouwing worden gelaten de hoofdstukken over kwaliteit in de Wkkgz. Zoals de volgorde in de titel aangeeft is dat het primaire onderwerp van de wet en het klachtrecht kan in zekere zin als instrumenteel voor het bevorderen van de kwaliteit worden beschouwd.

Aanleiding

De zorgaanbieder wordt in deze nieuwe wet, evenals dat onder de ‘oude’ Wet klachtrecht cliënten zorgsector (Wkcz) het geval was, verplicht een klachtenprocedure in te richten. Als voorwaarde geldt dat deze ‘effectief’ en ‘laagdrempelig’ is. Deze eis wordt gesteld op grond van ervaringen met de eerdere Wkcz, waarbij cliënten een hoge drempel ervoeren bij de klachtenbehandeling door een klachtencommissie volgens de wettelijke regeling. Cliënten waren…