Gratis wonen is geen schenking
Als iemand zijn moeder in zijn huis laat wonen zonder hiervoor een vergoeding te ontvangen, gratis dus, is dat dan een belastbare schenking voor de schenkbelasting? De inspecteur meende van wel: de moeder krijgt woongenot zonder hiervoor een vergoeding te betalen. Hof Amsterdam dacht hier echter anders over. Hierbij speelde ondermeer de vraag of sprake was van verarming.
Bron: Hof Amsterdam 24-07-2014, nr. 13/00336 (ECLI:NL:GHAMS:2014: 3402); HR 26 -02-1986 (BNB 1986/162)
Een moeder woont sinds 1992 onafgebroken in de woning van haar zoon. Eerst samen met haar echtgenoot en na diens overlijden alleen. De zoon woont gedurende lange periode in het buitenland. Na terugkomst in Nederland gaat hij samen met zijn echtgenote in een andere woning wonen. Moeder blijft in de woning van haar zoon wonen zonder dat enige afspraak is gemaakt over de duur van de bewoning. Zij heeft nooit enige vergoeding betaalt voor het verblijf in de woning.
Schenking
Voor een schenking is vereist dat sprake is van verarming bij de schenker, verrijking bij de begiftigde en van vrijgevigheid. Voor het begrip schenking wordt in de Successiewet aangesloten bij het BW: ‘Als gift wordt aangemerkt iedere handeling die er toe strekt dat diegeen die de handeling verricht, een ander ten koste van eigen vermogen verrijkt’.
Kenmerkend voor een schenking is dat sprake is van een beoogde vermogensverschuiving, bij de schenker moet een bevoordelingsbedoeling aanwezig zijn. Indien degene die verarmt de verrijking van de ander heeft gewild, wordt de bevoordelingsbedoeling al snel aangenomen. De verarming van de…