Naar de inhoud

Keileemlaag Noord-Nederland in beeld

De aanwezigheid van moeilijk doorlaatbare keileem in de bodem is zeer bepalend voor de waterhuishouding in Drenthe en daarmee bijvoorbeeld ook voor de landbouw. Doordat de keileem in Drenthe vrij dicht onder het maaiveld ligt, zijn veel plaatsen in de provincie gevoelig voor zowel droogte als wateroverlast. Donderdag 16 januari is de Nieuwe Keileemkaart voor Noord-Nederland gepresenteerd. De kaart is een belangrijk beleidsinstrument voor overheden en waterschappen. Keileem, een mengsel van klei, zand en grind en grote stenen, is in Noord-Nederland over grote gebieden aanwezig en zo nu en dan is de laag meters dik. Het is erg compact en taai door de druk van het ijs. Daardoor kan neerslagwater minder snel infiltreren in de bodem. Het bepaalt daarmee in grote mate de productieomstandigheden voor de landbouw en de grondwaterstand in de natuurgebieden.

Doordat de keileem in Drenthe dicht onder maaiveld ligt zijn veel landbouwgronden gevoelig voor natschade bij veel neerslag en droogte bij een tekort aan water. Ook beïnvloedt de aan- of afwezigheid van keileem de mate van bodemverdichting van landbouwgronden. Natuurgebieden zoals het Dwingelderveld zijn bekend om het grote oppervlakte natte heide. Dit zou zonder een keileemlaag in de ondergrond dicht onder het maaiveld niet het geval zijn.

Naast wateroverlast is de keileem lastiger om doorheen te boren en vormt een fysieke obstructie in de ondergrond. Bij het realiseren van ondergrondse bouwwerken en ondertunneling moet de methode van boren worden aangepast en lopen projecten de nodige vertraging op door keileem. De nieuwe keileemkaart is binnenkort onder andere te vinden in de Drentse bodematlas via het Geoportaal op de website. De kaart geeft de ligging van de keileem aan, …