Naar de inhoud

Lening of verkapt dividend?

Het gebeurt regelmatig dat een directeur-grootaandeelhouder (dga) geld leent van zijn bv, bijvoorbeeld voor de financiering van een eigen woning of consumptieve uitgaven. Ongeacht het doel van de lening moeten de bv en de aandeelhouder wel zakelijk handelen: zowel de lening als de leningsvoorwaarden moeten zakelijk zijn. Een maatstaf hierbij is: zou de bv dezelfde lening onder dezelfde voorwaarden verstrekken aan een onafhankelijke derde?

Als sprake is van een onzakelijke lening, die alleen aan de dga wordt verstrekt omdat hij nu eenmaal dga is, kan dit als consequentie hebben dat de lening als winstuitdeling wordt beschouwd. Over dit soort situaties is in de loop der jaren al heel wat jurisprudentie verschenen. Recent heeft Rechtbank Haarlem nog een zaak behandeld waarbij de rechter de opnamen in rekening-courant door de dga heeft aangemerkt als dividenduitkering.

Winstuitdeling

Een dga had een schuld in rekening-courant aan zijn vennootschap. In de jaren 2003 tot en met 2006 kocht hij aandelen in een ander bedrijf. De koopsom hiervan werd gefinancierd door rekening-courantopnamen bij de bv, waardoor de rekening-courantschuld opliep tot EUR 1,5 miljoen. In de loop van 2006 besloten de dga en de vennootschap om de rekening-courant om te zetten in een lening en de leningsvoorwaarden vast te leggen in een notariële akte. Er werden afspraken gemaakt over looptijd, rente, aflossing en zekerheden. Op het eerste gezicht handelden de dga en de bv dus zakelijk. De inspecteur stelde echter dat de vennootschap een winstuitdeling van EUR 1,5 miljoen had gedaan aan de aandeelhouder.

De rechtbank stelde de inspecteur op grond van een…