MacCAT-T, instrument bij de beoordeling van wilsbekwaamheid
H. van Eyk1
M.A.Ouwens2
A.J.K. Hondius3
Inleiding
De laatste jaren is er steeds meer vraag naar beoordelingen van wilsbekwaamheid. Een expliciete wilsbekwaamheidsbeoordeling wordt gevraagd bij de zelfbindingsmachtiging.4 Hoewel er richtlijnen zijn beschreven in de literatuur, gebeurt het beoordelen nogal eens zonder duidelijke criteria.
Om de beoordeling meer expliciet te maken en zoveel mogelijk te formaliseren, hebben Appelbaum e.a.5 een interview format ontwikkeld waarmee een arts verschillende aspecten van wilsbekwaamheid afzonderlijk kan onderzoeken Het interview format geeft een score die houvast biedt bij de beoordeling. De evaluatie van de beslisvaardigheid wordt daarbij als de kern beschouwd van de wilsbekwaamheidbeoordeling.
Een instrument als dit is nog niet in het Nederlandse taalgebied beschikbaar, daarom is er nu een eerste vertaling gemaakt6 van dit semi-gestructureerde interview, de Mac Arthur competence Assessment Tool-Treatment (MacCAT-T), en de bijbehorende handleiding.7
In dit artikel wordt uitgelegd welk onderdeel van de wilsbekwaamheid met de MacCAT-T kan worden onderzocht. Vervolgens zal de opzet van het interview worden besproken. Als laatste komt de vertaling van de Amerikaanse termen aan de orde die een centrale rol spelen bij het interview. Voor het vaststellen van de wilsbekwaamheid verwijzen wij naar handreikingen8 en stappenplannen9.
Wilsbekwaamheid
Het juridisch construct 'wilsbekwaamheid' wordt als medisch concept gehanteerd. Volgens de wet wordt een patiënt als wilsonbekwaam beschouwd als hij niet in staat kan worden geacht tot een redelijke waardering van zijn belangen ter zake (bijvoorbeeld ter zake van zijn medische behandeling. Er wordt uitgegaan van een vooronderstelling van bekwaamheid, zolang het…