Naar de inhoud

Microbiologische criteria - 04 Microbiologische criteriaMicrobiologische criteria

In dit hoofdstuk zijn alle microbiologische criteria samengebracht. In het eerste gedeelte staan de Voedselveiligheidscriteria. Deze criteria moeten gevolgt worden. Zo staan er critera die voor alle producten gelden. Ook als er geen andere/processhygiëne criteria voor een product bestaan.

In het tweede gedeelte zijn alle criteria gerangschikt op basis van hun productnaam, waarbij de volgende hoofdgroepen zijn te onderscheiden:

  • Algemene proces controle criteria

  • Zuivel, kaas

  • Zuivel, boter

  • Zuivel, andere producten

  • Vlees en vleesproducten

  • Vis en visproducten

  • Groenten- en fruitproducten

  • Dranken

  • Kant-en-klare producten

  • Zuigelingenvoeding

  • Overige

De groep overige producten bevat onder andere bakkerijproducten, kokswaren en insecten.

4.1 Tabel voedselveiligheidscriteria

Aan deze microbiologische criteria moét worden voldaan in verband met de veiligheid voor de volksgezondheid.

Producten

Micro-organismen/toxinen en metabolieten

n

c

m

M

Bron/hygiënecode

Stadium waarvoor het criterium geldt

Risicovol voedingsmiddel/opmerkingen

Alle voedingsmiddelen

Salmonella

Niet aantoonbaar in 25 g of ml

bbl

Ei en rauw(e) vlees(producten); groente (bijvoorbeeld taugé), fruit en kruiden*

Alle voedingsmiddelen

Campylobacter

Niet aantoonbaar in 25 g of ml

bbl

Rauw kipvlees; rauw varkensvlees; rauwe melk*

Alle voedingsmiddelen

Staphylococcus aureus

< 100.000 kve per g of ml

bbl

Komt vaak voor in neus en keel, op handen en in wondjes. Groeit goed in eiwitrijke producten zoals gekookte vleeswaren (ham, worst, pasteitjes) en zuivelproducten (melk, room, ijs)*

Alle voedingsmiddelen

Bacillus Cereus

< 100.000 kve per g of ml

bbl

Graanproducten (waaronder rijst en meel); zuivelproducten, specerijen; producten die besmetzijn met aarde (grond) zoals groenten*

Alle voedingsmiddelen

Clostridium perfringens

< 100.000 kve per g of ml

bbl

Vlees(producten), kruiden*

Alle kant-en-klare voedingsmiddelen die als voedingsbodem voor

Listeria

kunnen dienen

Listeria monocytogenes

Niet aantoonbaar in 25 g of ml

(EG) nr. 2073/2005

Einde productieproces

Vrijwel alle kant-en-klare en rauwe levensmiddelen; rauwmelkse kaas*

Alle voedingsmiddelen

Listeria monocytogenes

< 100 kve per g of ml

(EG) nr. 2073/2005

Gedurende houdbaarheidstermijn

Vrijwel alle kant-en-klare en rauwe levensmiddelen; rauwmelkse kaas*

Producten

Micro-organismen/toxinen en metabolieten

n

c

m

M

Bron/hygiënecode

Stadium waarvoor het criterium geldt

Risicovol voedingsmiddel/opmerkingen

Consumptie-ijs, met uitzondering van producten waarbij het salmonellarisico door het productieproces of de samenstelling van het product wordt geëlimineerd

Salmonella

5

0

Afwezig in 25 g

(EG) nr. 2073/2005

Producten die in de handel zijn gebracht, voor de duur van de houdbaarheidstermijn

Alleen geldig voor consumptie-ijs met melkingrediënten

Gedroogde opvolgzuigelingenvoeding

Salmonella

30

0

Afwezig in 25 g

(EG) nr. 2073…