Microbiologische criteria - 04 Microbiologische criteriaMicrobiologische criteria
In dit hoofdstuk zijn alle microbiologische criteria samengebracht. In het eerste gedeelte staan de Voedselveiligheidscriteria. Deze criteria moeten gevolgt worden. Zo staan er critera die voor alle producten gelden. Ook als er geen andere/processhygiëne criteria voor een product bestaan.
In het tweede gedeelte zijn alle criteria gerangschikt op basis van hun productnaam, waarbij de volgende hoofdgroepen zijn te onderscheiden:
-
Algemene proces controle criteria
-
Zuivel, kaas
-
Zuivel, boter
-
Zuivel, andere producten
-
Vlees en vleesproducten
-
Vis en visproducten
-
Groenten- en fruitproducten
-
Dranken
-
Kant-en-klare producten
-
Zuigelingenvoeding
-
Overige
De groep overige producten bevat onder andere bakkerijproducten, kokswaren en insecten.
4.1 Tabel voedselveiligheidscriteria
Aan deze microbiologische criteria moét worden voldaan in verband met de veiligheid voor de volksgezondheid.
Producten | Micro-organismen/toxinen en metabolieten | n | c | m | M | Bron/hygiënecode | Stadium waarvoor het criterium geldt | Risicovol voedingsmiddel/opmerkingen |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Alle voedingsmiddelen | Salmonella | Niet aantoonbaar in 25 g of ml | bbl | Ei en rauw(e) vlees(producten); groente (bijvoorbeeld taugé), fruit en kruiden* | ||||
Alle voedingsmiddelen | Campylobacter | Niet aantoonbaar in 25 g of ml | bbl | Rauw kipvlees; rauw varkensvlees; rauwe melk* | ||||
Alle voedingsmiddelen | Staphylococcus aureus | < 100.000 kve per g of ml | bbl | Komt vaak voor in neus en keel, op handen en in wondjes. Groeit goed in eiwitrijke producten zoals gekookte vleeswaren (ham, worst, pasteitjes) en zuivelproducten (melk, room, ijs)* | ||||
Alle voedingsmiddelen | Bacillus Cereus | < 100.000 kve per g of ml | bbl | Graanproducten (waaronder rijst en meel); zuivelproducten, specerijen; producten die besmetzijn met aarde (grond) zoals groenten* | ||||
Alle voedingsmiddelen | Clostridium perfringens | < 100.000 kve per g of ml | bbl | Vlees(producten), kruiden* | ||||
Alle kant-en-klare voedingsmiddelen die als voedingsbodem voor Listeria kunnen dienen | Listeria monocytogenes | Niet aantoonbaar in 25 g of ml | (EG) nr. 2073/2005 | Einde productieproces | Vrijwel alle kant-en-klare en rauwe levensmiddelen; rauwmelkse kaas* | |||
Alle voedingsmiddelen | Listeria monocytogenes | < 100 kve per g of ml | (EG) nr. 2073/2005 | Gedurende houdbaarheidstermijn | Vrijwel alle kant-en-klare en rauwe levensmiddelen; rauwmelkse kaas* |
Producten | Micro-organismen/toxinen en metabolieten | n | c | m | M | Bron/hygiënecode | Stadium waarvoor het criterium geldt | Risicovol voedingsmiddel/opmerkingen |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Consumptie-ijs, met uitzondering van producten waarbij het salmonellarisico door het productieproces of de samenstelling van het product wordt geëlimineerd | Salmonella | 5 | 0 | Afwezig in 25 g | (EG) nr. 2073/2005 | Producten die in de handel zijn gebracht, voor de duur van de houdbaarheidstermijn | Alleen geldig voor consumptie-ijs met melkingrediënten | |
Gedroogde opvolgzuigelingenvoeding | Salmonella | 30 | 0 | Afwezig in 25 g | (EG) nr. 2073… |