Naar de inhoud

Rentenieren in Duitsland

Nederland en Duitsland hebben april vorig jaar een nieuw belastingverdrag ondertekend. Als gevolg van dit verdrag kunnen inwoners van Duitsland met een Nederlands pensioen vanaf 2015 te maken krijgen met een fors hogere belastingdruk. Tijdens de parlementaire behandeling van het verdrag is een overgangsmaatregel voorgesteld.

Onze oosterburen hebben het verdrag al geratificeerd, maar in Nederland is dit proces nog gaande. Hierdoor zal het verdrag niet in 2014, maar waarschijnlijk pas in 2015 ingaan. De staatssecretaris wijt de vertraging aan de vele (kritische) vragen uit de uitvoeringspraktijk die na publicatie van het verdrag naar voren kwamen. Gezien het grote belang wil hij bij de parlementaire behandeling op deze signalen en vragen ingaan. Boze tongen beweren dat de Duitsers het verdrag redelijk naar hun hand hebben kunnen zetten en dat wij daarom nu toch wat meer aan de achterban hebben uit te leggen.

Pensioenen

Nota bene een onderdeel van het verdrag waarbij Nederland de belastingheffing naar zich toe trekt, de fiscale behandeling van pensioenen, heeft inmiddels geleid tot het opstellen van een (nationale) overgangsmaatregel.

Wat is er aan de hand? Een Nederlander die in Duitsland woont en een Nederlands pensioen geniet, betaalt nu bijna geen belasting. Duitsland heft namelijk effectief vrijwel niet of zeer gering over pensioenen. Dit geldt overigens niet voor de AOW en pensioenen uit overheidsdienst. Hierover had Nederland altijd al het heffingsrecht. Feitelijk werd dan vaak alleen in de eerste schijf geheven (in 2013: 5,85%).

Nederlandse pensioen in Duitsland

Een in Duitsland wonende gepensioneerde geniet in 2012 een bedrijfspensioen van EUR 25.300. Hiervan moet hij in Duitsland 64% aangeven. Door de…