Naar de inhoud

Sign. - Algemene notariële volmacht bevatte geen bevoegdheid tot Selbsteintritt

Notaris N heeft in 2006 een akte gepasseerd waarbij X voor een koopprijs van € 97.500 de onverdeelde helft van de woning van zijn ouders kreeg geleverd. Bij deze akte werden de ouders vertegenwoordigd door X op grond van een algemene notariële volmacht die de ouders in 2004 aan X hadden verleend. Na het overlijden van de beide ouders hebben twee erfgenamen (Y c.s.) een klacht jegens N ingediend bij de Kamer van Toezicht. Volgens Y c.s. had N de leveringsakte niet mogen passeren, omdat in de algemeen geformuleerde notariële volmacht die de ouders hadden verstrekt, niet uitdrukkelijk is bepaald dat X als wederpartij van de ouders kon optreden. Volgens artikel 3:68 BW is Selbsteintritt dan uitgesloten. Verder wordt N verweten dat in de leveringsakte is vastgelegd dat de koopprijs door X is voldaan, terwijl dit bedrag in werkelijkheid nimmer is betaald.
Als verweer voert N aan dat de volmacht wel degelijk legitimeerde tot Selbsteintritt, nu de inhoud van de te verrichten rechtshandeling (de koop en levering van het huis) zo nauwkeurig is omschreven dat belangenverstrengeling is uitgesloten. Bovendien was vóór de levering een taxatierapport overgelegd en hebben de ouders na de levering een onderhandse akte getekend waarbij zij een bedrag ter grootte van de koopprijs aan X hebben geschonken. Deze schenking is verrekend met de koopprijs.
Volgens de Kamer van Toezicht kan ingevolge artikel 3:68 BW een gevolmachtigde enkel als wederpartij van de volmachtgever optreden wanneer de inhoud van de te verrichten rechtshandeling zo nauwkeurig vaststaat dat strijd tussen beider belangen is uitgesloten. De bepaling van artikel 3:68 BW is echter niet absoluut…