Sign. - De civielrechtelijke kwalificatie van een financial leaseovereenkomst met koopoptie
De bijdrage vangt aan met de opmerking dat een predikaat van een lease-overeenkomst (financial of operational) niet doorslaggevend is. De inhoud van de overeenkomst kwalificeert uiteindelijk of het een financial of operational lease is. Houben gaat nader in op de financial lease met een koopoptie. Deze koopoptie is van belang voor de vraag of sprake is van een huurkoopovereenkomst (waarmee een financial lease-overeenkomst veelal wordt vergeleken). De regels over huurkoop (art. 7A:1576h) zijn van toepassing op vermogensrechten en derhalve op roerende zaken, maar ook op (bijvoorbeeld) aandelen. Zie voor dit laatste o.a. HR 28 maart 2008, RvdW 2008/362 (Dexia/Van Tuijl c.s.). Van belang hiervoor is dat aandelenlease toestemming van de echtgenote behoeft (art. 1:88 BW).
Lid 2 van art. 7A:1576h BW bepaalt dat alle overeenkomsten die eenzelfde strekking hebben als huurkoop ook als zodanig kunnen worden aangemerkt. Overdracht zonder eigendomsvoorbehoud kan dus ook onder huurkoop vallen. Als maar sprake is van de strekking om eigendom over te dragen. De wijze waarop een koopoptie in de overeenkomst is ingericht kan hierbij een belangrijke rol spelen. Als de koopoptie inhoudt dat wanneer niet tot koop wordt overgegaan door de lessee (aan het einde van de overeenkomst) de lessee zichzelf (fors) benadeelt, heeft de overeenkomst een eigendomsoverdracht als strekking (en dient derhalve als huurkoop te worden betiteld).
Hier is echter sprake van een grijs gebied, hetgeen tot uitdrukking zou komen in een arrest van de Hoge Raad uit 2007. In het arrest Vendex/C…