Sign. - Hogere straf bij gedwongen huwelijk
Mensen die zich schuldig maken aan huwelijksdwang kunnen straks, als het aan het kabinet ligt, twee jaar achter de tralies verdwijnen. De maximumstraf bedraagt nu negen maanden. Het gaat om verbintenissen waarbij de partner, ouders of andere familieleden iemand dwingen om te trouwen. Vaak gaat dit gepaard met zware psychische druk of (bedreiging met) geweld.
Om slachtoffers beter te beschermen, wil minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) de maximumstraf verhogen. Ook moeten rechters verdachten een voorlopige hechtenis kunnen opleggen. Normaal gesproken kan dit alleen bij misdrijven waar een minimumstraf van vier jaar op staat.
De plannen maken deel uit van een serie strafrechtelijke maatregelen voor de bestrijding van huwelijksdwang, zoals was aangekondigd in het regeerakkoord. Volgens het Ministerie zijn er jaarlijks enkele tientallen gevallen van huwelijksdwang. Exacte cijfers zijn er niet, omdat aangifte vaak uitblijft. Opstelten stuurt het voorstel voor advies naar onder meer de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie.
Omdat het vaak kinderen zijn die slachtoffer van dit misdrijf worden, wil de minister ook de verjaringstermijn verlengen. Nu geldt een termijn van zes jaar vanaf het moment dat het misdrijf wordt gepleegd, maar Opstelten wil dat deze termijn pas ingaat als het slachtoffer de leeftijd van 18 jaar bereikt. Volgens hem vinden de afgedwongen huwelijken vaak plaats in familiekring en bevinden de slachtoffers zich veelal in een geïsoleerde positie. Ze willen of durven niet naar de politie uit schaamte, loyaliteit met de familie of vrees voor fysiek geweld. Door een verlenging van de verjaringstermijn – zoals nu al het geval is bij zedenmisdrijven en genitale verminking – krijgen ze meer tijd om als volwassene…